Повечето собственици на фирми ще обвържат коледните бонуси с очакваните финансови резултати за края на годината

Повече от половината фирми от индустрията ще раздават коледни бонуси на работниците си, показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България, цитирано от Би Ти Ви.

57% от фирмите в България, участвали в проучаването, са отговорили, че служителите им ще получат бонуси към заплатата за празниците. 15% пък са заявили, че не могат да си го позволят.

3/4 от собствениците на фирми казват, че евентуалните коледни бонуси ще са обвързани с очакваните финансови резултати на фирмата за тази година.

Размерът има значение

Размерът на бонусите обаче няма да е особено голям. Сред анкетираните собстеници на фирми 27% ще раздават бонуси на служителите си до 100 лв., 35% - между 100 и 300 лева, а 38% - над 300 лева.

Виж още: 5 съвета как да си поискаме повишение

"Очаква се да има ръст на БВП с около 1-1,5 %, голяма част от фирмите реализират повече продажби, голяма част оптимизираха разходите си, така че им позволи да реализират по-големи печалби и може би с очакванията за по-добри финансови резултати са свързани и очакванията за раздаването на коледни бонуси", коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ.