След масовите напускания при дебатите за отмяна на ранното пенсиониране на военните има много свободни места за офицери, сержанти и войници

Недостиг на военослужещи, породен в сериозна степен и от дебатите около отмяната на ранното пенсиониране на военните, е принудил Министерство на отбраната да обяви сериозно набиране на офицери, сержанти и войници. В момента се търсят общо 2034 души, пише в. "Сега".

Според списъците, качени на сайта на Министерството на отбраната, се търсят 1592 войници. Най-много са обявените свободни места в Сухопътните войски - 1306, бойната авиация - 86, и флота - 77. Обявени са и свободни места за 25 гвардейци, както и за 347 сержанти.

Проблемните области

Особено сериозен проблем с отмяната на ранното пенсиониране имаше при офицерите, като там освободените места са над 300. В момента вакантни са 371 офицерски кандидати, майори, подполковници и полковници.

Пру военните лекари липсата също е притеснителна - 55 свободни места. Има нужда от началници на отделения във Военномедицинската академия, както и от лекари в различни медицински пунктове по поделенията.

Друга проблемна област е бойната авиация, където не достигат 143 души. Търси се дори командир на изтребително авиационно звено. Свободните позиции са в авиобазите "Граф Игнатиево", "Безмер" и "Крумово".

Свободни места има, кой да ги заеме - не

Независимо от високата безработица засега шансовете да се попълнят всички вакантни позиции изглеждат минимални заради специфичните изисквания за военната служба. Това важи особено за офицерите, където се изисква военно училище и много често - военна академия.