Великите тайни на водата и нейната чудодейна сила

Специалисти доказаха, че само две чаши преди хранене ще помогнат да поддържаме перфектни мерки поради въздействието, което тя има върху хранителния режим. Според проф. Бренда Дейвид от щата Вирджиния, освен за разграждането на веществата в организма, водата намалява чувството за глад и по този начин намалява и дневния прием на калории. Ефектът обаче съвсем не е само здравословен - тя помага и за нормалното функциониране на бъбреците, а също така и да запазим красивата си кожа.

По колко вода да пием дневно?

Консумацията на минералната вода расте с около 15-20% в световен мащаб всяка година, като според статистиката само у нас годишно се изпиват близо 400 млн. бутилирани литра. Разбира се, съвсем не е казано, че трябва да заложим единствено на минерална, тъй като прекалено честата й употреба може да е нож с две остриета и по-скоро да ни навреди с високото съдържание на минерални вещества, затова е далеч по-удачно да я редуваме с нормална вода.

Виж още: Реакцията на деца от Замбия, когато за пръв път пият чиста вода

Количеството, което специалистите препоръчват е по 35 мл на килограм от теглото ни, макар че мъжете имат нужда средно от поне един литър заради по-голямата си мускулна маса и повишената дейност на потните жлези. Най-точният индикатор за хидратацията обаче е просто да проверим урината си - колкото по-светла е, толкова по-добре. В случай че е в по-тъмна или кафява гама, това е знак да повишим съдържанието вода в организма.

Как да не забравяме да пием вода

Ако притежавате смартфон, както повечето хора в България, съществуват редица мобилни приложения, които изчисляват нужното количество вода и в зависимост от периода, който сме избрали, ни подсещат, че е време да консумираме няколко глътки със забавен сигнал, напомнящ течаща вода. Сред най-популярните е Water Your Body.

Виж още: Водата намалява теглото

Източник: Likealady.bg