На пазара се предлагат най-различни продукти против стареене на кожата. Но доколко ефективни са те?

На пазара се предлагат хиляди продукти, обещаващи гладка, здрава и сияйна кожа. Кое наистина ще ни помогне и за какво няма смисъл да си даваме парите - отговарят дерматолозите

Наистина ли трябва да почистваме, тонизираме и ексфолираме?

Нашата кожа работи като защитна бариера, предпазвайки ни от замърсяванията и микробите. Почистване с цел да отстраним замърсяването и излишното омазняване по принцип е добра идея, но прекаленото почистване може да е опасно. Сапунът и водата са прекалено агресивни за повечето типове кожа, така че по-добре използвайте меко, овлажняващо почистващо средство.

Въпреки че тоникът предполага подобряване на състоянието на кожата, мнозина дерматолози го смятат за излишен.
По същия начин ексфолирането минава за нещо безвъпросно хубаво, но ако кожата ви е чувствителна, прекаленото ексфолиране може да я раздразни.

Никога няма да чуете дерматолог да ви съветва да чистите, тонизирате и ексфолирате.

Това казва Уол Хъсън, говорител на Британската асосиация на дерматолозите. - Ексфолирането не оказва сериозен ефект върху черните точки - порите, които се запушват от мазнина, мръсотия и мъртви кожни клетки. Процесът трябва да започне отвътре навън, така че използването на ексфолиращо средство, което сваля горния слой на кожата, не е вариант, то не третира проблема в дълбочина.
"Така премахвате клетки от грешното място - казва Хъсън. - По-добре е да използвате продукт, който съдържа салицилова киселина или бензоил пероксид, те омекотяват черните точки и спомагат кожата сама да се освободи от тях."

Трябва ли да похарча много пари за скъп хидратиращ крем?

Повечето дерматолози си стискат ръцете, че овлажняващият крем е добра идея, но не, не е нужно тй да е скъп. Предпочитайте продукт, който съдържа глицерин, глицерол или хиалуронова киселина - това са субстанциите, които задържат водата. А ако сте склонни към акне, търсете "не-комедонни" продукти.

Колкото до бръчките, златният стандрат са локалните ретиноиди - витамин А и неговите производни отпушват порите и усилват производството на колаген. "Крем, съдържащ Ретин А в съчетание с нощен хидратантен крем, за да се предпазите от изсушаване е за препоръчване - казва Ник Лоу, директор на Клиниката Кранли по Дерматолия в Лондон. - Сутрин не забравяйте да нанесете слънцезащитен продукт, той също работи като овлажнител.

На пазара се предлагат най-различни кремове против стареене на кожата. Но доколко ефективни са те?

"Зад повечето от тези продукти стоят изследвания и проучвания, но те не са магически лекове - обяснява Хъсън. - Когато избирате крем против стареене, избирайте нощния вариант, тъй като кожата много по-добре се регенерира нощем, по време на сън."

"Най-общо казано, ще получите повече за парите си, ако използвате слънцезащитнии продукти и не пушите.

Повечето признаци за стараеене на кожата са свързани с действието на ултравиолетовите лъчи и прекомерното излагане на слънце - казва Тамара Грифин, консултант дерматолог.

"Повечето кремове, съдържат слънцезащитен фактор, но той обикновено не е достатъчен. Ако искате добре да се погрижите за кожата, използвайте отделен слънцезащитен продукт", допълва Хъсън.

Да изстискваме ли пъпките?

Стандартният отговор на този въпрос е "Не". Може да засегнете по-дълбоките слоеве на кожата, да възпалите и раздразните мястото. "Но има и компромисен вариант, казва Грифин. - Трябва да изчакате пъпката да направи бял или жълтеещ връх, да я пробиете с дезинфекцирана игла и да изстискате с пръси, увити в чиста кърпа. Спрете, когато бликне кръв или чист флуид."

Защо студеното време влияе върху кожата?

Студеният вятър може да повреди повърхността на кожата, намалявайки бариерната й функция, а също така усилва изпаряването на влагата от нея. Това я прави по-податлива на изсушаване, усилване на чувствителността и различни екземи. Тези състояния се усилват и от парното вкъщи. От тези неблагоприятни фактори следва да се предпазим с хидратиращи кремове.

Източник: "Гардиън"