Има навици, които е добре да усвоите, преди да навършите 30

Обикновено в периода между 20 и 30 години хората разбират, че храната не се приготвя сама, остатъците от вечерята, които смятате да използвате отново, трябва да са опаковани, а чиниите, които сте натрупали в умивалника, няма да изчезнат оттам, докато някой не ги измие. Понякога, даже дразнещо често, този някой сте вие.

Независимо дали харесвате готвенето или предпочитате пица по телефона, има някои навици, които е добре да усвоите преди да навлезете в третото си десетилетие. Със зрелостта в кухнята може да ви споходят и други полезни навици, които да ви ръководят в живота. И така ето основните правила:

Не оставяйте мивката пълна

Кажете сбогом на пълния умивалник. Забравете всички уговорки, че най-добре е всичко да е в мивката, и всеки да вади и мие само онова, което му трябва. Звучи забавно, но само първия път.

По-добре е да измиете чиниите от закуска преди излизане и веднага след вечеря да почистите, вместо веднъж седмично да запретвате ръкави и да се борите с насъбралата се купчина. Хайде, вече знаете, че добрите домашни духове не съществуват - онзи път, дето след купона всичко беше чисто, се дължеше на милата съседка, която поканихте.

Време е да поемете отговорността за това, което цапате. Кухнята ви заслужава повече, всеки, с който живеете, заслужава повече, и вие самите заслужавате повече.

Прибирайте покупките веднага

Това е друга област, също често оставяна на кухненската фея. И така, асансьорът е бил развален, дотътрили сте до вас с тежките торби, обадил ви се е приятел и...

Пилето е останало една цяла нощ навън, някой е настъпил домат, а по пода се търкаля консерва.

Изводът: пазарските торби не са подходящ заместител на килера, така че разопаковайте покупките веднага щом се приберете от магазина.

Използвайте правилните инструменти за всяка задача

Идва момент в живота на всеки готвач, когато след като се опита да разреже тиква с нож за разфасоване на месо, осъзнава, че нещо не е както трябва.

Надяваме се това време да дойде доста преди наистина да навършите 30 години, но ако това още не се е случило, нещата не са безнадеждни.

Не е нужно да харчите огромни суми, за да снабдите кухнята си с най-необходимите неща и не ви е нужно много оборудване. Но все пак трябва да имате добър цялостен набор от инструменти и да знаете как и кога да ги използвате.

Металната шпатула е чудесен базов инструмент, но тя не е приятел на тигана с незалепващо покритие. Вероятно смятате, че вилицата е нелош начин да разбиете салатен дресинг, но пробвайте веднъж да го правите с истинска тел за разбиване - и повече няма да погледнете назад.

Острете си ножовете (ама наистина)

Сигурни сме, че сте чували, че тъпият нож е опасен нож, и сме сигурни, че знаете, че би трябвало да острите ножовете си. Но въпросът реално е: а всъщност правили ли сте го някога?

Добрият нож има нужда от заточване само няколко пъти годишно, и през останалото време е достатъчно само да се поддържа. Можете да ги занесете да ви ги заточат професионално (което е нещо чудесно, ако заминавате за няколко дни), или с малко практика можете да се научите да го правите и сами, в къщи.

След като веднъж наострите ножовете, непременно се грижете добре за тях, иначе има риск те да ви изненадат неприятно в най-неочаквания момент.

Опаковайте остатъците от храна в истински контейнери за съхранение

Накрая, но не по важност: вече сте на 30, което означава, че би трябвало да имате истински контейнери за съхранение на храна; нещо, направено от стъкло или пластмаса, с капак и невидим етикет, гласящ: "Аз съм възрастен и няма да оставя цяла картонена кутия от пица да заема половината ми хладилник."

Източник: "Гуд лайф"