У двата пола възрастта с най-висок риск от инсулт е различна

Оказва се, че опасността от инсулт е съвсем различна при двата пола. Поне що се отнася до това кога рискът от инсулт е най-голям. Това показват данните от изследване, проведено съвместно от американски и финландски учени, информира Zdrave.bg.

Според изнесените пред информационните агенции цифри, при мъжете най-висок е рискът от инсулт след прехвърляне на 40-те години, докато при жените тази опасност е най-голяма с приблизително 10 години по-рано.

Изследването на специалистите от Медицинския здравен център на щата Тексас и Централната болница към Хелзинкския университет е обхванало над 1000 души от двата пола на възраст между 15 и 49 години.

Виж още: Фолиевата киселина намалява риска от инсулт с 21%

В неговия ход било установено, че около 40-те години при мъжете и около 30-те при жените се наблюдава най-високия риск от инсулт, тъй като на тази възраст при всеки от двата пола най-често се получава блокиране на кръвоносен съд и съответно опасността от инсулт нараства.

Допълнителните данни сочат, че при 60% от мъжете, получили инсулт, е бил налице повишен холестерол, около половината са били пушачи, а 39% са страдали от високо кръвно.

Съветът на специалистите е да се обръща повече внимание на профилактиката срещу инсулт – по-чест контрол на кръвното налягане, нивото на холестерола в кръвта, следене на телесното тегло, както и да се води по-активен начин на живот, свързан с повече движение и отказ от цигарите.

Виж още: Как да пречистим кръвоносните съдове на мозъка?

Източник: Zdrave.bg