Фолиевата киселина е водноразтворим витамин от група В и играе важна роля за телесните функции както при децата, така и при възрастните

Приемът на фолиева киселина в комбинация с медикамент за лечение на хипертония може значително да понижи риска от инсулт сред възрастните, които страдат от високо кръвно налягане. Това става ясно от данните на ново проучване, публикувано на страниците на "Журнал на американската медицинска асоциация" (Journal of the American Medical Association), цитирано от Pulse.bg.

Хипертонията е добре известен рисков фактор по отношение на инсулта

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ около 8 от 10 инсулта са сред хората, които страдат от високо кръвно. 

По време на предишни проучвания, които "разследват" връзката между приема на фолиевата киселина и сърдечносъдовите заболявания, учени откриват, че витаминът може да бъде ефективен и за понижаване на риска от инсулт. Но не е имало проучване, което да бъде фокусирано изцяло върху тази връзка, подчертават авторите. 

Виж още: Как да разпознаем инсулта

Изследователският екип си поставя за цел да проучи връзката между приема на фолиева киселина под формата на добавки и инсулта сред 20 702 участници от Китай. Те са на възраст между 45 и 75 години, а характерното за тях е, че страдат от хипертония, но никой няма анамнеза за инсулт или сърдечен пристъп.

В самото начало на проучването са измерени нивата на фолиева киселина в организма на участниците. За периода между май 2008 г. и август 2013 г. участниците са разделени на произволен принцип на две групи. Половината от тях получават по 10 мг еналаприл - едикамент за лечение на хипертония, 

в комбинация с 8 мг фолиева киселина ежедневно

Останалите участници приемат само по една доза от 10 мг от медикамента, понижаващ кръвното налягане.

От наблюденията на изследователския екип става ясно, че за периода от 4-5 години 282, или 2,7%, от доброволците, подложени на комбинираното лечение, получават инсулт. За сравнение, 355-3,4% от приемащите единствено медикамента биват засегнати от състоянието. 

Учените изчисляват, че приемът и на фолиева киселина, заедно с медикамента за понижаване на високото кръвно налягане, намалява риска от инсулт с 21%.

Виж още: Как да преодолеем инфаркт, ако сме сами

Фолиевата киселина е водноразтворим витамин от група В и играе важна роля за телесните функции както при децата, така и при възрастните. Тя е необходима за жизненоважни химични реакции, които стимулират формирането на новите клетки в тъканите и органите на тялото и за формирането на нови червени кръвни телца от костния мозък. Фолиевата киселина е ключова и за здравето на нервната система и за метаболизирането на протеините, които приемаме с храната.

Източник: Pulse.bg