В забранителния списък за приватизация се връща и агенция "Музика"

Правителството предлага на Народното събрание да одобри промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които в забранителния списък за приватизация да бъдат върнати Националната агенция "Музика" ЕООД и Аудиовидео "Орфей" ЕАД.

Двете дружества, в които собственик на държавния капитал е Министерството на културата (МК), са извадени от т. нар. "забранителен списък" през 2011 ги 2013 г., но оттогава неколкократно е поставян въпросът за ревизиране на тези решения, припомнят от ведомството на Вежди Рашидов.

Аудиовидео "Орфей" (Audiovisual-bg.com) е единственото предприятие у нас, което е специализирано в извършване на дигитална реставрация на филмов архивен материал - и притежава дигитални мастери на стотици класически български игрални и документални филмови заглавия.

В това отношение дейността му е гарант за опазване на националното културно наследство, напомнят от министерството.

По-рано тази година дружеството беше поставено сред приоритетните обекти за приватизация до края на 2015-а.

Национална агенция "Музика", от своя страна, подпомага и насърчава създаването на българска музика, създава условия за реализацията на българските музиканти, спомага и за съхраняването на българската музикална култура и традиции в съответствие с националните политики, аргументират се от МК.