Средно за миналата година хората у нас са изхарчили по 248 лв. за лекарства и 204 лв. за алкохол

Всеки пети човек в България има, или е имал, леко психично разстройство, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Вече е готов проектът на Национална програма за психичното здраве 2017-2023, съобщава БНР.

Директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков припомни пред националното радио, че само 2% от общите разходи за здравеопазване у нас са за психиатричната помощ. Липсват защитени домове и дневни центрове, както и цялостна политика на държавата в областта. Д-р Мат Мюен, съветник по психично здраве на Световната здравна организация (СЗО) коментира, че психичната услуга у нас дълго време не е била инситуционална.

"Повечето пари, които са се давали, са били изразходвани за много малко хора по едни недобър начин и те са били преглеждани от голям брой специалисти. Вторият проблем е, че има много малко пари в тази система. България е страна, която отделя много малко пари за психично здраве", казва той.

Междувременно приетият в сряда от правителството доклад за състоянието на здравето на гражданите през миналата година показва, че средно хората у нас са изхарчили по 248 лв. за здравеопазване, което е с 13 лв. повече спрямо предходната година. За сравнение харчовете за алкохол средно на българина за миналата година са 204 лв. на човек.

Според здравния доклад 50% от заразените със СПИН са мъже хомосексуалисти, а 12% са наркомани. Това според документа са и двете рискови групи за пренасяне на инфекцията. 63% от употребяващите венозно наркотици обаче са диагностицирани с хепатит С, а 5% - със сифилис. 

Около 20 хил. са българите между 16 и 64 г., които поне веднъж в живота си са употребявали наркотик. Най-разпространена е марихуаната, но в последните години нараства делът на различните стимуланти. Докладът сочи и голямо увеличение на онкологичните заболявания през 2015 г. Отчетени са 3961 нови заболявания на 10 хил. души. Най-високата заболеваемост е при жените - рак на гърдата и на половите органи.

Източник: БНР