Неподготвени кандидати се изправят един срещу друг в битка, която не е сигурно дали все още разбират съвсем

Дебатите между Цецка Цачева и Румен Радев в сутрешния блок на Би Ти Ви са най-яркото доказателство, че така не се прави президентска кампания. И двамата кандидати показаха на зрителите кухи фрази, режисирани нападки и механично поведение, което по-скоро имитираше дебати, отколкото да го показва наистина. 

Действително, към края на дебатите малко се отпуснаха и показаха по нещо от себе си, колкото да не останем с впечатлението, че Би Ти Ви са сложили два робота с човешки облик да спорят. Но за тази жалка пародия на дебати не са виновни самите кандидати (поне не изцяло). Не можеш да очакваш от един човек за месец да стане кандидат за президент. Просто нещата не работят така и партиите у нас трябва да научат това.

Макар и не особено удачен, често се прави паралел с изборите за президент в САЩ. Разбира се, ситуациите там и тук са коренно различни - най-малкото самата избирателна система е различна. Въпросът е, че там кандидатите се подготвят с месеци, преди да обявят самата си кандидатура - нещо, което се случва около две години преди изборите. В периода на първичните избори и на самата кампания те постоянно се усъвършенстват, докато най-накрая се изправят един срещу друг във финалните дебати. 

Това, разбира се, го правим с бележката, че нямаме предвид настоящите избори за президент в САЩ, сега там обстановката е малко по-специфична и много повече напомнящата нашата - избор между по-малката от няколко злини. 

И все пак разликата е, че тук кратката кампания ни представя изключително неподготвени кандидати, с които си личи, че не е работено особено от гледна точка на общуване с аудиторията, представяне, а също така и по ключови политически теми. Разбира се, тези кандидати са експерти в своите си области, но им липсва шлифовката за пред камера. Изключение тук правят Калфин, Каракачанов и Татяна Дончева, които са опитни политици, свикнали да се изявяват пред медии. 

При една Цецка Цачева обаче това липсва. Изпълнението ѝ днес, подобно на изпълнението на ген. Радев, наподобяваше ученик в началния курс на образованието си, научил наизуст стихче от буквара. Ако срещу себе си двамата кандидати имаха опитен политически журналист, който да знае как (и да иска) да демонстрира неподготвеността на кандидатите, и двамата щяха да имат още по-сериозни проблеми. 

Това е и автоголът на големите партии, които решиха да съкратят кампанията, да пуснат кандидати в последния момент. Автогол, от който и ние страдаме, защото получаваме много неподготвени кандидати, на които още нещата не са им съвсем ясни. И ни остава само да се надяваме, че поне до края на кампанията ще успеят да влязат в ритъм.