Ако искате да подхранвате кожата си допълнително, освен с храната, която приемате, то трябва да знаете кои витамини са най-подходящи за нея

Ето с кои витамини е добре да обогатяваме организма си, за да имаме по-хубава кожа:

Витамин Е

Идеалният антиоксидант, подсилващ "ловците" на свободни радикали. Ако се комбинира с витамин С, се повишава времето и силата му. Предпочита се в състава на кремовете като естествен консервант.

Предотвратява образуването на бръчки, понеже спомага кожата да се справи с атаките на ултравиолетовите лъчи.

Витамин А

Хубаво да не забравяме, че този витамин е като щит за кожата, тъй като активира образуването на еластични влакна и предотвратява стареенето.

Ако не е достатъчно приеман с храната, водноразтворимият витамин А и провитаминът А са от голямо значение за лечението на рани и за регенерирането на увредена от слънцето кожа. Помагат за растежа на клетките и имат възстановително действие.

Комбиниран с витамин С и Е, бетакаротинът действа като антиоксидант в борбата със свободните радикали и се грижи за младежки свежия ни тен.

Витамин В

Много от спадащите към групата на витамин В водноразтворими витамини се считат за доста ефикасни за здрава кожа и лъскава коса.

Витамин В2 е важен за лигавицата, като заедно с витамин В5 увеличава способността на кожата да задържа влага.

Пантенолът в пантотеновата киселина подобрява еластичността на кожата, активира деленето на клетките и успокоява възпалена или изгорена кожа.

Биотинът, който подпомага образуването на кератин е чудесен за косата, ноктите и кожата.

Витамин С

Засилва имунната система, а и улавя свободни радикали, като важна съставна част на подмладяващите продукти. Подпомага синтеза на колаген, което е добре за здравата съединителна тъкан.

Често приложим е в антицелулитните продукти и в кремовете, изсветляващи пигментните петна.

Витамин D

Този витамин даже се прилага и като лечение на някой детски екземи и алергии.
Намира се в кравето и рибно масло, плодовете и зеленчуците и се образува в кожата главно то слънчевите лъчи.

Витамин F

Този витамин се среща най-много в свинската мас, сланината, зехтина, лененото и бадемово масло. Когато е в недостиг кожата се изсушава и набръчква, косите ви стават чупливи и ви се появява пърхот.