Междувременно опасенията, че страната върви към авторитарен режим стават все по-отчетливи

Турция няма да чака за членство в Европейския повече от 50 години. Това заяви пред журналисти турският министърът по европейските въпроси Волкан Бозкирпо време на посещението си във Финландия, цитиран от РИА Новости.

"Първата ни цел бе да станем развита в икономическо отношение държава и ние вече я постигнахме. Сегашната ни задача е да постигнем европейски стандарти", заяви Бозкир.

Той благодари на своите домакини за подкрепата, която оказва Хелзинки на Анкара за приемането на Турция в ЕС.

Дългото протакане между Европа и Турция

Споразумението за асоцииране между Анкара и Брюксел е подписано през 1963 г., а Турция подаде молба за членство през 1987 г. Преговорите започнаха едва през 2005 г. оттогава двете страни са постигнали съгласие по 14 от 35-те точки, за да може Турция да получи статут за кандидат-член на блока. Блокирани са 17 преговорни глави, а по още четири се водят преговори.

Преговорите между Анкара и Брюксел често са влизали в задънена улица. Основното препятствие е кипърският въпрос. В северната част на Острова от 1974 г. съществувава т.нар. Севернокипърска турска република, призната само от Анкара.

Важна крачка към отмяна на визовия режим между ЕС и Турция бе подписването на споразумението за реадмисия в края на 2013 г.

А бивша "Мис Турция" може да влезе в затвора за критики към Ердоган

Мерве Буюксаръч - "Мис Турция" за 2006 г.

Междувременно Турция е изключително критикувана за все по-авторитарното управление и нарушаване на правата на хората. Това отново стана актуална тема, след като истанбулски прокурор настоява бившата "Мис Турция" Мерве Буюксаръч (2006 г.) да бъде съдена по обвинения в обида на държавен служител, предаде "Индипендънт".

Въпросният държавен служител е президентът Реджеп Таип Ердоган, а причината в случая е публикувано на профила на красавицата в "Инстраграм" сатирично стихотворение, критикуващо турския държавен глава.

Това е поредната ситуация, в която публична личност може да стане обект на съдебно преследване заради критики срещу Ердоган.