Годишните възнаграждения на програмистите у нас достигат средно до 35,6 хил. лв.

Оборотът в индустрията на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в България сумарно надхвърля 10 млрд. лв. за 2016 г. Това показват предварителните данни от проучването на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co, цитирано от Людмил Стойчев, управляващ партньор в компанията, пред Блумбърг ТВ България.

Според Стойчев ИКТ компаниите в България вече са над 14 хил., като всяка година стартъпите са няколкостотин, а „смъртността“ е много ниска.

"Дружествата работят в шест отделни, независими сегмента по европейския класификатор за бизнес индустрии и присъстват в 23 сектора. За това информацията не може лесно да се извлече от Евростат или от националните статистики. Трябва да се познават имената на компаниите, бизнесите", обясни експертът.

По думите му в индустрията са заети 70 хил. души, а ако към тях се добавят и специалистите на свободна практика, то общият брой ще достигне 100 хил. души.

"По наши данни средното брутно заплащане за 2015 г. в ИКТ индустрията е 35,6 хил. лв. годишно, като са изследвани 60 хил. работни места места в 900 компании. Тази цифра ни гарантира 15-о място в ЕС", каза още Людмил Стойчев.

Според данните от анкета на Public Tableau, в която са участвали 616 души от сектора в България, средната заплата на програмистите у нас е 3437 лв. чисто на месец. Анкетата обаче не е представителна, тъй като цели 495 от респондентите са от София, а всички участвали от България работят само в осем фирми. 

Като цяло българските програмисти владеят средно два програмни езика или софтуера. При владеене само на един език за програмиране средното годишно нетно възнаграждение е над 38 хил. лв., а при два - над 44 хил. лв.

От особено значение е опитът в областта на информационните технологии. При стаж между една и три години годишното възнаграждение е 27 022 лв., а между три и пет години - 39 389 лв. При по-опитните - между пет и седем години, сумата набъбва до 49 880 лв. средно на година. 

53 078 лв. средно пък взимат специалистите с опит между седем и 10 години, а програмистите с над 10 години в бранша печелят по средно 70 312 лв. на година. В годишното възнаграждение анкетираните включват и бонусите, които средно на месец са 2402 лв.

Източник: Еconomic.bg, Блумбърг ТВ България