"Превключвателят" обяснява защо хората понякога губят съзнание, а после не могат да си спомнят случилото се

Представете си, че можете да изключите съзнанието си и да действате на автопилот. Би било изключително полезно в момент на скучна и монотонна работа. Е, оказва се, че подобно нещо е възможно... но не точно.

Мозъкът на човек е като колекторна кутия с бушони, а съзнанието може да се включи и изключи чрез специален "шалтер", който се намира близо до тила. До такъв извод са достигнали д-р Мохамад Кубеиси и екипът му от университета "Джордж Вашингтон", пише Новини.бг.

Те твърдят, че са открили особен "превключвател" в главата, който обяснява защо хората губят съзнание и после изведнъж се събуждат, без да помнят какво се е случило.

Учените изследвали пациентка на 54 години, която страдала от епилепсия. По време на прегледите те установили наличието на леки електрически импулси в определена област на мозъка, които я "изключват". След като тези импулси спирали, пациентката се връщала пак в нормално състояние, без да помни каквото и да от времето на изключване.

Виж още: Любопитни факти за човешкия мозък

Според д-р Мохамад Кубеиси и екипа му тази област на мозъка е своеобразно копче за пускане и изключване. Чрез него мозъкът може да си почине, да рестартира и след това да се върне отново в режим на работа.

Психолозите определят съзнанието като специфично състояние, при което най-общо отчитаме каква е заобикаляща ни среда. Когато съзнанието липсва, тялото "заспива" и не вижда случващото се около нас.

Виж още: 6 хобита, които ще ни направят по-умни

За съжаление все още съзнанието и начинът му остават все още неразгадана мистерия, подобно на сънищата или подсъзнанието като цяло. Въпреки това откриването на "превключвателя" е крачка напред за медицината.