Очаква се сряда да е най-студения ден с температури на места до минус 17 градуса

Очаква ни студена седмица, като днес в страната ще нахлуе студен въздух. Ще вали сняг, вятърът ще е умерен и силен. Минималните температури за деня ще са минус 5 до 0 градуса, а максималните - минус 3 до минус 2 градуса, сочи прогнозата на НИМХ-БАН.

Прогноза за деня

Очаква се в планините да вали сняг и да духа силен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около минус 5 градуса, на 2000 метра – около минус 11 градуса.

Над Черноморието ще е облачно и на места ще превалява слаб сняг. Вятърът ще е умерен, временно силен. Максималните температури ще са от минус 1 градъса по северното, до 3 градуса по крайното южно крайбрежие.

Прогноза за седмицата

Цялата седмица ще е студено. Във вторник температурите ще паднат до минус 9 градуса, а в сряда ще са още по-ниски - минус 12.

Най-студено ще е времето в сряда. Тогава най-студено ще е в Смолян - минус 17 градуса. В Перник, Търговище и Габрово също се очакват сериозни студове, като очакваните минимални температури са минус 14 градуса. Метеоролозите очакват валежите от сняг в цялата страна да спрат утре, а облачността да се разкъса и намалее до незначителна.

Виж още: Прогнозата за времето 14 дни напред

Слънцето обаче няма да успее да затопли, като максималните температури през седмица няма да бъдат повече от 7-8 градуса. Синоптиците предричат по-трайно затопляне и увеличение на температурите да настъпи чак в началото на следващия месец.

В четвъртък ще остане студено с максимална температура 0 градуса и минимална - минус 11. От петък до неделя минималните температури ще се повишават и в последния ден от седмицата те ще са минус 7. Максималните ще са 4-5 градуса над нулата.