Доскоро дясна ръка на Бойко Борисов, бившият председател на парламентарната му група се оттегли и като негов заместник в партията. Какви са коментарите на политици и политолози за оставката

Два месеца след като напусна парламента, Цветан Цветанов подаде оставка от всички постове в ГЕРБ. Решението му бе оповестено след среща с лидера на партията, премиера Бойко Борисов, който му изказа благодарност за свършената работа през годините.

В профила си във "Фейсбук" Цветанов също благодари за 13-те години съвместна работа в ГЕРБ: "Изградихме един функциониращ и работещ политически модел, който винаги се е водил само от обществените интереси на всяко едно населено място, на всяка община, на всеки регион, на България и нашите съграждани."

За мен беше важно да запазя хладнокръвие и мълчание по време на кампанията, защото изборната победа беше общата ни морална удовлетвореност от съвместната ни работа през годините, посочва още досегашният номер 2 в ГЕРБ.

Заради скандала с апартаментите, закупувани от видни представители на властта по занижени цени, председателят на най-голямата парламентарна група напусна Народното събрание в края на март, но остана заместник на Бойко Борисов в ГЕРБ и продължи да бъде начело на предизборния щаб.

Изборите за Европейски парламент бяха от ключово значение за политическата му съдба, но въпреки победата на партията във вота на 26 май съдбата на Цветанов изглеждаше предрешена.

Очаквана развръзка - така определи новината политологът Евгений Дайнов, който пред БНР коментира: "Очевидно беше, че Бойко Борисов даде втори шанс на Цветан Цветанов след "Апартаментгейт" да направи някакъв бляскав резултат и там вече да има прошка. Макар че според мен прошката трябва да мине през прокурор, първо.

Очевидно, че Цветанов не се справи. Очевидно е, че Бойко Борисов, злоупотребявайки с ресурсите си и с властта на министър-председател, изнесе тази победа на собствения си гръб, обикаляйки страната. Очевидно е дошъл моментът, в който вторият човек в такава авторитарна конструкция трябва да бъде премахнат.

Това беше неминуемо, то щеше да стане рано или късно. Поводът просто беше "Апартаментгейт" и недобрата работа на Цветанов за изборите. Това е системен проблем в авторитарните системи, каквито Бойко Борисов изгради. Очевидно беше, че цялата власт трябва да се върне в ръцете на Бойко Борисов."

Виж още: България изостава от тенденциите в ЕС - и още четири извода на "Дойче веле" след евровот 2019

Политологът Даниел Смилов също смята, че решението на Цветанов за оставка е логично. По думите му:

"Борисов като че ли влезе в един капан, който сам си постави. Той каза, че 26 май ще бъде ден за прошка, което създаде такова впечатление, че едва ли не, ако ГЕРБ спечели, греховете на неговите съпартийци, които преди това бяха отстранени - и най-вече на г-н Цветанов, - ще бъдат опростени. Това беше грешен ход, може би е било нещо изтървано в хода на кампанията.

Борисов го осъзна и беше логично да се премине към по-сериозна раздяла с Цветанов. Иначе обществото би останало с впечатление за известен предизборен театър, стратегия за печелене на гласове", обясни той пред БНР.

Виж още: Евровот 2019 в коментарите на анализатори

Според депутата от БСП Александър Симов оттеглянето на Цветанов и от ръководството на ГЕРБ е потвърждение на вина.

"Няма как с махането му от политическата сцена и оттеглянето му от политиката ГЕРБ да си извоюват така мечтаната прошка, за която халюцинират от нощта на изборите. Победата не означава прошка. Те победиха на изборите, но това не означава, че хората са забравили какво са направили, така че просто оттеглянето на Цветан Цветанов е едно потвърждение за вина, а оттук нататък как ще реагират българските граждани, оставям на техния политически усет и съвест."

Оставката изненада лидера на НФСБ Валери Симеонов, който смята, че тя не е лично решение. Той изтъкна, че Цветанов е бил освободен от работа, след като е постигнал пробив в местните общини и е откъснал доста сериозен електорат от ДПС.

"Практически в цялата история на ГЕРБ Цветанов има своето място на човека, който организира структурите и извършва цялата дейност по подготовката и реализацията на изборите. В ГЕРБ по принцип оставките са принудителни, няма доброволно подадена оставка. Там има "оставчване". В случая става въпрос за оставка, която е поискана от Борисов. Въпросът е защо", изтъкна бившият вицепремиер и коалиционен партньор на Бойко Борисов.

Източник: По материали от БНР