Астрономическото лято идва на 21 юни в 18,54 ч.

Средната месечна температура през юни се очаква да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22 градуса, по долината на р. Струма около 23 градуса, за високите полета 17-19 градуса, а за планините - между 3 и 12 градуса.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат 10-15 градуса. а най-високите ще достигнат стойности между 30 и 35 градуса, прогнозират пред агенция "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Според метеоролозите и през юни ще се запази тенденцията за неравномерно разпределение на валежите. В западната половина от страната месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, а в Източната България валежите ще са на по-малко места и по-малко като количества.

Климатичната норма на валежите в равнините е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма - между 30 и 50 л/кв.м, а в планинските райони от 70 до 130 л/кв.м.

През повечето дни от първата десетдневка на юни въздушната маса ще е неустойчива и в часовете следобяд и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевична дейност и градушки, в отделни дни дори интензивни.

Повече слънчеви часове се очакват преди пладне и над Източна България, където и преваляванията ще бъдат на по-малко места. През първите дни от месеца температурите ще са малко под нормата, но тенденцията е към постепенно повишаване.

Във втората десетдневка температурите ще се задържат около нормалните за периода, с продължаваща тенденция към бавно повишаване. През повечето дни времето ще остане неустойчиво, с условия за чести следобедни превалявания и гръмотевична дейност. Слънчевите часове ще бъдат преди пладне.

През третата десетдневка, когато настъпва и астрономическото лято (на 21 юни в 18,54 ч.) температурите относително ще се повишат. Ще настъпва постепенно стабилизиране на атмосферата, с превалявания и гръмотевици на по-малко места.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"