През предстоящите месеци клиентите на столичната "Топлофикация" трябва да плащат с 16,35% по-малко спрямо миналия отоплителен сезон

Парното в големите градове на страната поевтинява в навечерието на зимата, реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Намалението е резултат от по-ниската цена на природния газ за четвъртото тримесечие. Регулатърът я фиксира на 415,20 лв. за куб. хектометър (без акциз и ДДС), което е с 14,26% по-малко в сравнение с предходното тримесечие. 

Така голяма част от клиентите на топлофикациите ще плащат по-малко за парно през октомври, ноември и декември. По правилo подобно намаление би трябвало да смъкне цената на парното и топлата вода с близо 10%, но от КЕВР се мотивираха, че не е ясно какво ще е движението на цената на петрола занапред.

Според доклада на комисията отпреди седмица най-голямо трябваше да излезе намалението за абонатите на столичната "Топлофикация" - 7,2%. В крайна сметка обаче процентът е по-малък - 4,3.

Топлинната енергия поевтинява от 1 октомври също във Велико Търново (0,14%), Бургас (0,93%), Варна (1,24%), Плевен (с 2,39%), Враца (3,91%) и Разград (3,85%). Минимално увеличение (0,7%) има само в Пловдив.

Като добавим и спада в цената от 1 юли, изчисленията на регулатора показват, че за абонатите на "Топлофикация-София" парното този отоплителен сезон (спрямо миналия) ще е по-евтино с общо 16,4%, а в Разград - със 17,06%. Във Велико Търново намалението на годишна база е 16,8%, във Враца - 15,3%, в Бургас - 14,4%, в Плевен -12,8%, във Варна - с 10%, а в Пловдив - 9%.

Оставя се резерв около 5%, като целта е да не се позволи да се ощетят българските потребители на топлинна енергия, ако цената на природния газ се повиши през предстоящия отоплителен период, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов.

По думите му практиката показва, че обикновено през четвъртото тримесечие има сезонно повишаване в цената на природния газ. От комисията са отчели и риска от нестабилната политическа обстановка в страни-производителки.

Предстои да видим дали това намаление ще се отрази и в крайните цени на тока. След недоволството на бизнеса от първите фактури за ток, които според работодателите са скочили с до 20%, КЕВР си остави вратичка за промяна в цената на електроенергията в края на октомври.

По-рано изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев прогнозира като единствени резерви за по-евтин индустриален ток именно поевтиняването на газа, а оттам - и на тока, който топлофикациите произвеждат.

Източник: Би Ти Ви; "Дарик"