Шоколадови трюфели, фъдж и суфле по рецепта на шеф Петър Цветански

Всеки ден може да е празник на шоколада - но зад Океана честват като Национален ден на шоколада 28 октомври. Освен със стандартното блокче шоколад, може да го отпразнувате и с домашно приготвен сладкиш - а изброените тук, които взехме назаем от Kulinaria.bg по рецепти, предоставени от шеф Петър Цветански (водещ на кулинарния курс "Как да готвим шоколад като професионалисти"), са сред най-изтънчените и вкусни специалитети с шоколад.

Виж още: Три лесни рецепти за шоколадови кексчета

Шоколадов фъдж с ядки и бисквити

Продукти: 70 г натрошени бисквити, 150 г печени ядки, щипка сол, 300 г натрошен шоколад, 400 мл. подсладено кондензирано мляко.

Начин на приготвяне:

Кондензираното мляко и натрошеният шоколад се слагат в тенджера и се загряват на среден огън при непрекъснато бъркане, докато се разтопи. Добавяме солта, печените ядки и бисквитите и разбъркваме внимателно.  

Сместа се изсипва в тавичка с приблизителна форма 25х15 смес, която е покрита с алуминиево фолио и се намазва с олио. (Можем да използваме и тавичка от алуминиево фолио.)  Разстиламе равномерно и покриваме със стреч фолио, прибираме в хладилник за час-два, докато стегне. 

След като е готов, фъджът се нарязва на малки кубчета или на форми по желание. Сервира се с пресни плодове.

Виж и други рецепти за фъч в Kulinaria.bg

Шоколадово суфле

Продукти: 200 г натурален шоколад, 200 г масло, 7 яйца, 270 гр. захар, 125 г брашно, 50 г какао, мазнина за формите.

Начин на приготвяне:

Натрошаваме шоколада и го разтопяваме на водна баня, като се разбърква непрекъснато.  Яйцата се разбиват със захарта, след което се прибавя шоколадовата смес, брашното и какаото. Всичко се смесва много добре и се разпределя във форми за печене, които са предварително намазнени. 

Печем в загрята на 200-215 градуса фурна за 10 минути, но не повече, тъй като има опасност течният център да изчезне. Гарнираме се с топка сладолед, пресни сезонни плодове или кой с каквото пожелае.

Виж и други рецепти за суфле в Kulinaria.bg

Шоколадови трюфели

Продукти: 225 г натрошен шоколад, 175 г сладкарска сметана, пудра захар, какао.

Начин на приготвяне:

Шоколадът се натрошава в метална купа. Сметаната се слага в тенджера и се оставя да заври, след което веднага се изсипва върху шоколада. Сместа се разбърква добре и се оставя в хладилник за няколко часа да се охлади. 

С помощта на лъжички се отделят парченца от шоколадовата смес и с напудрени ръце с пудра захар се оформят топчета, които се овалват в какаото.

По желание могат да се овалят и в натрошени ядки, кокосово брашно или да се добави ликьор в шоколада или захаросани корички на портокал и лимон за допълнителен аромат. 

Виж и други рецепти за шоколадови трюфели от Kulinaria.bg

Източник: Kulinaria.bg