Кои растения влияят ползотворно на мозъка

Стресът и информацията, която ни залива през целия ден, могат да доведат до претоварване на мозъка. Това, от своя страна, се изразява в работа на по-малки обороти, забавена или замъглена мисъл и забравяне

Човешкият мозък се влияе силно от няколко неща като наличието на свободни радикали в организма, промените в нивото на кръвната захар, хроничния стрес, както и недобрата циркулация на кръвта. Намалените ни когнитивни способности в подобни ситуации пък водят до понижаване на работоспособността и спад в качеството на живот, пише DocTiming.

Все пак има някои натурални средства, които могат силно да подобрят състоянието на мозъка, когнитивните му функции и паметта. Някои вещества спомагат за разширяване на мозъчните артерии и по този начин подобряват притока на кръв. Тези вещества също така действат антиоксидантно и пазят невроните в мозъка, когато притокът на кислород е по-нисък.

Ето три такива вещества:

Гинко билоба

Листата на растението съдържат голямо количество антиоксиданти и терпеноиди, които подобряват кръвоснабдяването, като разширяват кръвносните съдове. Приемът на гинко билобата също така подпомага в организма да се поддържат оптимални нива на невротрансмитерите серотонин, допамин и норпинефрин - известни още като "хормони на щастието".

Виж още: Народни рецепти за здраве

Доказано е чрез научни изследвания, че гинко билобата подобрява паметта и способността за концентрация. Най-силно действие има около два часа след употреба. Тя също така се отразява положително на зрението и здравето на очите; предпазва от макулна дегенерация, глаукома и катаракта.

Гинко билобата въздейства ползотворно върху кръвообращението, което помага на мъже с еректилни проблеми и жени с нарушени сексуални функции.

За най-добри резултати се използват изсушените листа на растението. Друг вариант е да си го закупите и под формата на хранителна добавка.

Виж още: Три странни, но ефективни начина да откажете цигарите

Моминска вратига (Tanacetum parthenium)

Растението е вид лайкучка и се използва за ефективно болукоуспокояващо при лечение на мигрена. Тази билка успешно се бори възпаленията и подобрява кръвоносната система. Растението намалява главоболието заради уникалната комбинация на съставките си.

Ако усетите пристъп на мигрена, можете да добавете към сандвич 2-3 листа от растението, за да избегнете неприятния му вкус. Също е възможно да си вземете таблетки с екстракт от билката. Възможна е всекидневната употреба на таблетки за дългосрочна профилактика. Не е препоръчително моминската вратига да се ползва от хора с алергия към нея или от бременни.

Миши чемшир (Ruscus aculeatus) 

Мишият чемшир подобрява кръвообращението в мозъка, краката и ръцете. В допълнение повлиява положително запека и предотвратява задържането на вода. Използва се като лекарство за варикозни вени, тъй като стяга кръвоносните съдове и капилярите.

Виж още: Отровни билки

При мишия чемшир се използва коренът на растението, като от него се се прави настойка с вода, чиято температура не трябва да надвишава 75 градуса (за 10 до 20 минути). Не бива приемът за денонощие да надхвърля 2 грама от корена. Препоръчва се да се пият не повече от 200 мл от настойката на ден, два пъти седмично.