Най-големият български курорт и португалският Алгарве са най-евтини за британците, а ключови летни дестинации в Испания и Гърция отстъпват в класацията (инфографика)

За трета поредна година Слънчев бряг е летният курорт, където британските туристи могат да си купуват повече храна, напитки и плажни принадлежности на по-ниска цена, отколкото където и да било другаде в Европа. Това сочи ежегодното проучване на Британските пощи за ваканционните цени Holiday Cost Barometer, което се прави за 10-и път.

Travel Money изследва цените на 10 типични ваканционни стоки и услуги в 20 европейски курорта: кафе, слънцепредпазен крем, репелент срещу комари, вечеря за двама с първо, второ и трето плюс бутилка вино, бутилка местна бира, кутийка "Кока-кола", чаша вино, 1,5 л минерална вода, брой на британски вестник (таблоид), обяд от две блюда за двама с фиксирана цена. 

Цената в Слънчев бряг продължава да е най-ниска - изброените стоки и услуги струват само £41,55. Данните за нашата страна са подадени от туроператора "Болкан холидейз".

Виж още: Слънчев бряг продава най-евтината бира сред курортите

Португалският Алгарве е на второ място с £47,04, като там се предлага най-евтината вечеря с вино - не само в еврозоната, но и в цяла Европа. На трета позиция е Лимасол, Кипър - £51.82, като на островната държава спадът в цените е близо 1/4.

Следват испанските Коста дел Сол, Гийон и Коста Бланка, гръцките острови Крит и Закинтос, Пореч в Хърватия, който доскоро беше сред най-скъпите, и още един гръцки остров - Кефалония.

Отчита се, че в 80% от случаите цените за британците са нараснали заради по-слабата лира стерлинг - спрямо предходната година, когато паундът имаше 7-годишен връх спрямо европейските валути. Въпреки това цените си остават ниски за жителите на Обединеното кралство.

След рекордно ниските стойности през 2015-а цените отново тръгнаха нагоре, но продължават да са с 23% по-ниски спрямо 2014 г. и до 45% под показателите отпреди пет години. Единствено на остров Ибиса и в Турция през последните години не се забелязва спад в цените.

Виж още: Как изглеждаха ресторантите в някогашния Слънчев бряг

Изследването посочва и най-скъпите европейски курорти. Класацията водят Сан Антонио на остров Ибиса, Ница на френската Ревиера, италианският Соренто и Кан Пастиля на Майорка.

Например порция картофки в Слънчев бряг струва 64 пенса, а в Ница - 3,27 паунда

Виж още: С какво България привлича и отблъсква

Източник: Post Office Travel Money