Месецът ще бъде по-сух и по-топъл с температури около 30-35 градуса. Температурни рекорди са слабо вероятни

За да има рекордни горещини, трябва да има добре оформен дълготраен антициклон, т.е. всеки ден да започва със слънце, а ние нямаме такъв от началото на пролетта, заявява пред в."Стандарт" известният климатолог доц. Георги Рачев.

Според него е възможно да очакваме златна есен, такава е тенденцията през последните години. Доцентът обаче се застрахова, че прогнозата има вероятностен характер. 

"Ако някой знаеше какво ще бъде времето, той щеше да иде на нюйоркската борса, да предвиди и добивите от пшеница. Така само за седмица щеше да натрупа милиарди", твърди доц. Рачев.

Според отчет на Американската агенция за изследване на океаните и атмосферата (НОА), която е престижна институция и може да й се вярва, месец май е най-топлият от 1880 г., а юни – най-топлият, откакто се водят метеонаблюдения.

Рачев не се наема да прогнозира каква ще бъде зимата. Той посочва, че по стара традиция може да се ориентираме по така наречените горещници – 28, 29 и 30 юли – ако през тези дни времето е горещо, зимата ще бъде студена. През последните години обаче връзката с поверията не била пряка.