Четирима работници бяха затрупани при рухване на стар хотел в курорта "Слънчев ден" край града

Сезонът във Варна започва кошмарно! Стар хотел в курорта "Слънчев ден", който се намира в реконструкция, се срути и погреба под останките си четирима строителни работници. Вечерта след инцидента, станал в късния следобед, изпод руините беше изваден един труп, а още трима души се водеха в неизвестност.

Става дума за хотел "Вероника". Изкорубената му фасада на самия плаж досега загрозяваше иначе красивия крайморски парк, който граничи с курортния комплекс "Св.св. Константин и Елена" (бивш "Дружба").

Според експерти от Главната дирекция по труда до инцидента се стигнало поради неспазване на елементарни изисквания за охрана на труда, съобщава "Блиц".

Твърди се, че работниците действали като самоубийци - след като тежката техника не е успяла да бутне 10-етажната сграда, четиримата влезли вътре и започнали да режат на ръка арматурата на подпорните колони на първия етаж. Вероятно това станало и причина цялата конструкция да рухне върху тях.

Сградата е на 43 години, строена е през 1972 г., припомня "Стандарт" и допълва, че работниците не използвали взривове, а машини къртачи, тъй като наоколо има и други хотели. Според друга версия, цитирана от вестника, злополуката станала, когато в опасния обект била пусната частна фирма да вади и събира скрап.

Проектът за реконструкция на хотел "Вероника"

По традиция в "Слънчев ден" посрещат първите чужди туристи още с началото на пролетта. Обикновено това са германски пенсионери, които идват на балнеопроцедури. Същевременно в реконструкция е не само "Вероника", но друг от хотелите в курорта - "Мираж".

До промените през 1989 г. "Слънчев ден" бе почивна база на властта, а в края на 90-те беше приватизиран от бизнесмена Георги Гергов.

След като инцидентът е станал в рамките на работното време, той е трудова злополука и отговорност носи фирмата подизпълнител, обясняват пред "Блиц" експерти по трудовото законодателство.

Поглед отвисоко към курорта "Слънчев ден", с хотелите "Мираж", "Вероника", "Марина" и "Палас"

Източник: "Блиц"