Според статистиката на образователното министерство в първи клас са записания 63 966 деца – с няколкостотин повече от миналата година

От МОН припомниха, че през 2013 г. първокласниците са били 63 596 или с 370 по-малко в сравнение с предстоящата учебна година.

Децата ще се обучават в 3250 паралелки. Малчуганите със специални образователни потребности, които ще тръгнат на училище, са 732, съобщи заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

Очаква се най-много първокласници да има в София-град, тъй като подадените заявления за постъпване в училище са 9989. В Пловдивска област първокласниците ще са 6363, следвани от Бургаска област, където на училище се очаква да тръгнат 4552 деца. Във Видинска област най-малко деца - 752, ще чуят за първи път училищен звънец на 15 септември.

Училището, което ще приеме най-много първокласници, е 119-то СОУ "Академик Михаил Арнаудов" в София, чийто праг за първи път се очаква да прекрачат 192 деца.

Близките на повече от половината от първокласниците вече са получили от държавата еднократна помощ в размер на 250 лв.

Виж още: Всички учебници по история на ревизия

Преди старта на учебната година в редица училища в страната имаше ремонти, като в някои училища те ще се наложи да продължат и след началото на учебната година. Очаква се в над 50 училища в страната ремонтите да продължат и след 15 септември, но без да пречат на учебния процес.

Дори и в най-засегнатите от наводненията училища годината ще започне навреме. След потопа едно от най-пострадалите училища ще успее да отвори врати за първия учебен ден. Хуманитарна гимназия в Добрич е напълно обновена за 15 септември. Ремонтът струва над 180 000 лева. 

Преди да удари първият училищен звънец бяха проверени и фирмите, извършващи превози на деца на територията на страната, както и всичките около 2000 училищни автобуса.

Виж още: 15 неща, без които първолакът не може

По традиция преди началото на новата учебна година вече са ясни и датите за организирането на националното външно оценяване в четвърти и в седми клас, както и на държавните зрелостни изпити през учебната 2014/2015 година.

Националното външно оценяване по български език и литература в четвърти клас ще бъде на 7 май 2015 г., по математика - на 8 май, по "Човекът и обществото" - на 12 май, а по "Човекът и природата" - на 13 май.

На 20 май догодина ще бъде националното външно оценяване по български език и литература в седми клас, както и държавният изпит по този предмет в 12-ти клас. На 22 май 2015 г. ще е външното оценяване по математика в седми клас и вторият държавен зрелостен изпит за 12-ти клас.