6500 души са прехвърлили вноската си от частните пенсионни фондове в НОИ

Таванът на пенсиите остава. Това обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Николай Николов. Причината за това е един пенсионер, чиято реална пенсия е изчислена на стойност 16 хил. лв., пише "24 часа".

По този начин ако се премахне таванът, ще трябва да се обяснява за тази висока пенсия, допълни Николов.

Междувременно стана ясно, че 6500 души са прехвърлили вноската си от частните пенсионни фондове в НОИ и са си увеличили пенсиите с 80 - 140 лв. 

По думите на Николов става дума основно за военни и полицаи, родени след 1960 г. и от тях в НОИ са влезли 10 млн. лв. Няма промени при хората, получаващи минимална пенсия или са ограничени от таван на пенсиите. 

Виж още: Калфин: В бъдеще българите ще получават още по-мизерни пенсии

Зам.-министърът обяви, че до края на годината се очаква да се представи и следващата стъпка в реформата, а именно промяната при инвалидните пенсии. Целта на промените е да се даде възможност на хората с увреждания да се трудят. 

Според Калфин макар проблемът да се приема за голям, истината е, че статистически хората с увреждания у нас не са повече, отколкото в другите страни от ЕС. 

Преди време социалният министър, че трябва да има повече контрол върху инвалидните пенсии, като тогава той посочи множеството злоупотреби с тях. На фона на намаляващия брой на пенсионерите у нас инвалидните пенсии за последните 15 години се увеличиха с почти 300%, като в последните няколко години всяка трета нова пенсия е инвалидна. 

Виж още: Без пенсии за работещи хора с инвалидност

В Бюджет 2016 за социално подпомагане и грижи ще бъдат отпуснати 11,897 млрд. лв., от които 8,727 млрд. за пенсии, като това е едно от най-големите пера в бюджета. 

Източник: "24 часа"