Над 50% от пенсиите в страната са инвалидни, обяви социалният министър Ивайло Калфин в ефира на Нова телевизия

През последните години има силно нарастване на този тип пенсии. Те достигат своя пик, когато има висока безработица и спаднат доходите, поясни министърът.

Според Калфин ще се вземат мерки и за този проблем - 

"трябва да се даде лекарска експертиза за това какво може да работи даден инвалид, за да е пълноценен"

Във връзка с увеличаването на пенсионната вноска и възрастта за пенсиониране Калфин поясни: "НОИ е един обикновен бюджет, който си има приходи и разходи. Голяма част от приходите идват от държавата, а това, което внасят работещите, е изключително малко".

Той предупреди, че предвид демографските перспективи, пред които е изправена страната ни, ако нещо не се промени, 

в бъдеще "българите ще получават още по-мизерни пенсии"

Във връзка с обвиненията, че има много хора, които цял живот не работят и получават социални помощи, а после и пенсии, Калфин уточни: Тези, които нямат стаж, ако нямат степен на инвалидност, могат да се пенсионират чак на 70 години и то с ниска пенсия.

По отношение на сектор "Сигурност" ще се въведе минимална възраст за пенсиониране, както и разграничаване на различните функции, които изпълняват служителите, стана ясно от думите на Калфин.

Министърът уточни, че големият проблем е хората над 55 години, които остават без работа, да си намерят работа. "Тези хора имат мотивация, трудови навици и биха били добри работници. Ето защо започваме програма за тези хора. Те ще бъдат стимулирани с различни облекчения. Това обаче не е част от пенсионната реформа", добави още вицепремиерът.

Социалният министър бе категоричен, 

че е абсурдно да се намалява отпуска по майчинство след третото дете

Той заяви, че ще работи за промяна на нормативната база в това отношение.

А за децата, които раждат деца - с новия закон за семейни помощи бабата няма да получава детски за детето, а ако майката ходи на училище, тя ще получи допълнителен стимул.

Източник: Нова телевизия