Тази отсечка на софийското метро стига до "Дружба" и Терминал 2 на летището, като новите спирки по трасето са четири

Влаковете ще бъдат пуснати в 13,00 ч. и до полунощ пътниците по новата отсечка ще имат възможността да се возят безплатно.

В 10 часа премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев, министърът на транспорта Ивайло Московски и кметът на София Йорданка Фандъкова ще прережат лентата на 5-километровото продължение на първия лъч на метрото - 

от бул. "Цариградско шосе" до аерогарата.

Церемонията по откриването ще се проведе в новата станция "Летище", която се намира до самия вход на Терминал 2.

Заради метрото ще има промяна и в движението, и разписанията на наземния транспорт.
Автобусна линия 10 ще се движи по нов маршрут, който ще осигурява пряк достъп на жителите от кварталите Абдовица, "Димитър Миленков", Кривина и селата Бусманци и Казичене с метростанциите "Софийска света гора" и "Искърско шосе". Промяна ще има и в движението на автобус номер 384.

Антон Деспотов от Центъра за градска мобилност каза за "Дарик радио", че на около 500 метра от улица "Неделчо Бончев", в посока летището, 

са осигурени места за паркиране

До месец май би трябвало да бъде завършена и линията на метрото до "Младост 4".

До край на 2015 г. се очаква да започне строителството и на третия лъч на метрото. Този участък ще тръгва от Малък градски театър "Зад канала" и ще стига до кв. Красно село, а на него се очаква да има нови седем метростанции.

Виж още: Променят движението по бул. "Черни връх" заради метрото

Когато цифрите говорят и тези, които преди управляваха ще замълчат. За 23 години - 9 км метро, откакто ГЕРБ управлява - 30 км метро за 10 години, каза министър-председателят Бойко Борисов на официалната церемония по въвеждането в експлоатация на метрото до Летище София. 

Ако бяхме преди 90-та година Братоев щеше да е герой на социалистическия труд, посочи премиерът. 

"Помните ли как заварихме моста "Брюксел"? Сега е ремонтиран", коментира Борисов. "Когато дойдохме тук се гонеха хартии и найлони по полето. 

Всеки ден 500 000 души ще разбират каква придобивка имат", 

припомни Борисов. 

"Няма да виси на спирките, да го рекетират такситата. Даваме тази екстра на банките - да си сложат кредитната карта и направо хората да се качват на метрото", продължи премиерът. 

"Милиарди вкарахме в инфраструктура. 100 млн. лева сме заделили вчера и отсечките на автомагистралите ще бъдат ремонтирани. Ние от ГЕРБ строим. Думите отлитат, направеното остава. 

Асфалт не се е яло, но като го няма, загиват хора", 

завърши още Бойко Борисов.

"Да ни е честита новата придобивка. Тя е придобивка не само за София, но и за цяла България", каза кметът на София Йорданка Фандъкова на официалната церемония при откриването на новата отсечка на метрото до Летище София". 

"Това е проект на партньорство. Благодаря на ЕК за това, 

че оценява този проект като проект за пример

Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов затова, че обърна лицето си към градовете, регионите и развитието им. Благодаря и на Ивайло Московски, който работи на равно с всички нас. Благодаря и на Ивелина Василева", заяви кметът на столицата. 

Тя определи 5-километровата отсечка като знакова, защото спестява 8000 вредни емисии. Линията прави връзката между летището и Централна гара.

Източник: "Дарик", Novini.bg