Научно доказаните ползи на спането както майка ви е родила

Според мнозина спането без дрехи е забавно, освобождаващо и еротично. Въпреки че това зависи много от гледната точка и личното светоусещане, спането без дрехи все пак може да се окаже полезно, поне ако искаме да сваляме килограми. 

Според "Хъфингтън поуст" с намаляването на температурата на тялото през нощта тялото ни започва да произвежда повече хормон на растежа. Паралелно с това отделянето на хормона кортизол, наричан хормона на стреса, намалява и това ни осигурява по-спокоен сън.

В периода между 22,00 часа вечерта и 2,00 часа сутринта тялото ни си почива наистина. Тогава е времето, когато нивата на кортизол трябва да са най-ниски, за да може оптимално да се отърсим от умората и стреса. 

След 2,00 часа сутринта надбъбречните ни жлези започват да произвеждат кортизол в подготовка за следващия ден, който се натрупва до към 6,00 часа, което води до усещане за напрежение в организма ни - показващо, че е време е за ставане и започване на новия ден. 

Виж още: Тайната на здравословния сън

В дните, когато не си доспиваме, нивата на кортизол са особено високи в организма ни. Това води до повишено ниво на стрес и повишен апетит, особено за успокояващи ни храни - мъфини, шоколад, сладко... Те пък от своя страна, заедно с повишеното напрежение, задават склонност за трупане на мазнини. 

Тук идва и ролята на спането без дрехи или спането на студено като цяло. По-ниската телесна температура забавя отделянето на кортизол и по този начин успокоява самия ни организъм, дори и да не сме спали достатъчно. 

Виж още: Спете отделно след сватбата

Паралелно с това спането без дрехи спомага и за това самият ни сън да е по-дълбок и качествен. Съвсем леко по-ниската температура на кожата оказва влияние върху това колко често се будим и съответно колко здрав е сънят ни.

Така че пробвайте, пък може и да ви хареса. 

Източник: "Хъфингтън поуст"