Британската кулинарна звезда от български произход се завръща в родината с предаване от Острова в най-гледаното време. Началото е във вторник, 17 септември, в 21 ч., а от октомври "Щипка сол" се мести всяка събота от 18 ч., преди централните новини

Силвена Роу, родена в Пловдив, ще се изявява в ефира на Би Ти Ви, като провокира зрителите да участват в интерактивен формат по лиценз на британско шоу.

Освен шеф-готвач и тв лице, тя е и авторка на няколко книги. Нейно пътуване до корените й в Източното Средиземноморие, за да изучи традициите на гастрономията в Отоманската империя, служи като вдъхновение за бестселъра Purple Citrus and Sweet Perfume: Cuisine of the Eastern Mediterranean (2010).

Първата й книга Supergrub: Dinner-party Bliss on a Budget излиза през 2004 г., а за Feasts: Food for Sharing from Central and Eastern Europe (2006) получава кулинарната награда "Глендфидих". Продължава да пише за източно- и централноевропейската кухня с The Eastern and Central European Kitchen: Contemporary & Classic Recipes (2008), а най-новото заглавие в библиографията й е Orient Express от 2011 г.

Баща й е журналист от турски произход и именно неговото романтично и бохемско отношение към живота и готвенето я вдъхновило да търси кариера в кулинарията и да проучва кухнята на предците си. В Лондон тя попада още в средата на 80-те, 19-годишна, а днес избрани нейни рецепти са публикувани в BBC.co.uk.

Силвена е приготвяла изискани лондонски вечери за знаменитости - от кралски особи до рокзвезди, и е била кулинарен консултант във филма на Дейвид Кроненберг от 2007 г. "Източни обещания".

Специалността й е източносредиземноморската кухня, а подходът й се определя като "смел, уханен и чувствен, но преди всичко вкусен".

Редовен гост в Saturday Kitchen (Съботна кухня) по Би Би Си, тя е канена и в други подобни предавания по британските телевизии. Наскоро Силвена бе гост-готвач и жури в шоуто Time Machine Chefs по американската Ей Би Си, а най-новото й тв участие бе в Country Show Cook Off, по Би Би Си 2.