Още толкова остават в болница, подозират се и други жертви, а пласьорът на ментето е задържан и може да получи до 15 години затвор

Убийство с нож, прострелян полицай, автомобилни катастрофи бяха сред инцидентите, които намериха място в новините по коледните празници. Най-фатална обаче се оказа консумацията на алкохол менте, която доведе до пет смъртни случая и двойно повече хоспитализирани.

Вече е задържан е мъжът, продал 6 л ракия за фаталните празненства в Якоруда - рожден ден и "свинска смърт". Той обаче бил само прекупвач. Ракията убиец не е домашна, варена в казан, а е чист метилов спирт с изкуствени оцветители и овкусители, показал анализът в лабораторията на "Пирогов".

Освен първоначалните четири жертви, още четирима бяха настанени в болницата в Благоевград в тежко състояние, което се подобрява и лекарите очакват те да се възстановят в кратки срокове. Правят им се вливания с чист спирт, който да неутрализира метила, съобщи Би Ти Ви. В началото на тази седмица в лечебното заведение са приели други четирима души със същите оплаквания. Във вторник починаха още двама...

Виж още: Кога алкохолът става смъртоносен

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление, а пласьорът Тайфи Мекльов - собственик на местен цех за дървопреработване, е арестуван. Прокуратурата го е привлякла като обвиняем за тежко умишлено престъпление срещу народното здраве, като по чл. 350 от Наказателния кодекс той може да получи до 15 години затвор.

Метльов хвърля вината върху първия от починалите мъже, който донесъл ракията в цеха му в Якоруда, където празнували. Съдът обаче потвърди задържането му под стража.

Четиримата починали след консумацията на ментето са мъже на около 30-годишна възраст. Едната компания празнувала рожден ден, другата седнали да се почерпят, след като заклали прасе. Първият починал изпаднал в кома още в нощта на събота срещу неделя, а другите смъртни случаи настъпили по-късно през деня.

Изпитата ракия се продавала от частника за 5 лв. вместо за традиционните 7-8 лв., но цената можела да падне и до 2 лв.

Междувременно се появи информация, че други два смъртни случая от фалшивия алкохол са били замаскирани като инфаркт. "Блиц" припомня друг подобен случай в региона - отровния купон на младежи в благоевградското село Падеш, когато поразени бяха шестима, от които издъхнали двама.

Източник: Би Ти Ви