Как да го разпознаем, от какво да се пазим и виновна ли е домашната ракия? Плюс: колко умират ежегодно от злоупотреба с алкохол годишно

Кога алкохолът става смъртоносен? Как да го разпознаем и от какво да се пазим? На тези въпроси, породени от нарасналия брой жертви от ракия менте в Якоруда, се опитаха да отговорят в сутрешния блок на Нова телевизия кардиологът доц. Сотир Марчев, д-р Детелина Перчемлиева, началник-отделение на Клиниката по спешна токсикология към ВМА и депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров. 

Д-р Перчемлиева обясни, че метанолът не може да се различи на вкус и миризма от чистия алкохол. А първите признаци на натравяне може да настъпят след четири до осем часа, дори до 12-24 часа.

Говорим за токсичността не на самия метанол, а на неговите метаболити, уточни тя. Всъщност при разграждането се получава мравчена киселина, която е отровна за човека. Така дори малки количества метанол могат да са опасни за живота и здравето ни.

От метанола обаче човек се чувства зле при много по-малки количества приет алкохол, отколкото при истински, допълни д-р Перчемлиева. Тя съветва при съмнения веднага да потърсим медицинска помощ. 

"Никой от тези хора не е умрял от домашна ракия. Долу ръцете от домашната ракия - заяви, от своя страна, кардиологът доц. Сотир Марчев. - Ако тези хора бяха пили домашна ракия, щяха да са живи."

Виж още: Кога домашната ракия е опасна

"Метаноловото отравяне се лекува с истинска ракия, то се лекува с алкохол. Ако човекът е в съзнание, му даваме да пие истинска ракия, истински алкохол. Ако е в безсъзнание, му го наливаме венозно. Т.е. тези хора не са умрели от домашна ракия, а защото не са пили домашна ракия”, смята доц. Марчев. 

По думите му метанолът уврежда очите: "Странно ми е, че за никой досега не казаха, че има зрителни проблеми." Той също обясни, че самият метанол е неотровен, но в организма се разпада до мравчена киселина и става отровен.

"Когато искаш печалба на всяка цена, не вадиш първака, който е метил, а го продаваш. Т.е., те взимат една голяма кофа, пълнят я с цялото съдържание, разреждат го, добиват около 40 градуса спирт, който не е за хранителни цели, и го продават, за да изкарат печалба", коментира депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров, бивш шеф на агенция "Митници".

Според него обществената опасност на хора, които произвеждат в казани повече от 1000 литра ракия, е в това, че на първо място ощетява бюджета, а на второ - носи риск за населението. 

Зад хубавата традиция за домашна ракия се крие огромен нелегален и опасен за здравето и живота на хората бизнес, заяви пред Би Ти Ви Радослав Радев, председател на Българската лозаро-винарска камара. Според него годишно у нас около 400-500 души умират от подобен тип продукти, а няколко хиляди получават увреждания.

Симптомите за отравяне с метилов алкохол са ранно повръщане, дразнене на лигавицата, главоболие, отпадналост и диария. Метиловият алкохол може да се усвои и чрез кожата или да се вдиша като изпарения, посочи също пред Би Ти Ви токсикологът проф. Никола Александров и предупреди майките да не разтриват децата си със спирт, който не се продава в аптеките.

Той допълни, че първоначално при големи количества метилов алкохол се уврежда сърцето, затова има заблуда, че жертвите на фалшивата ракия в Якоруда са починали от инфаркт. За настанените в болница пък има риск от ослепяване.

Виж още: Не сме по-забавни пияни

Междувременно американски доклад, цитиран от в. "Уошингтън поуст", разкрива, че миналата година над 30 хил. жители на САЩ са починали вследствие употреба на алкохол, вкл. от алкохолно отравяне. Ръстът на смъртните случаи е 37% спрямо 2002 г., като жертвите на алкохола са повече, отколкото починалите от свръхдоза медикаменти или хероин, взети заедно.

В статистиката при това не влизат смъртните случаи, причинени от пияни шофьори, и убийствата, извършени в пияно състояние. От 2006 до 2010 г. прекомерната употреба на алкохол само в САЩ е довела до смъртта на около 88 хил. души.

Източник: Нова телевизия, "Уошингтън поуст"; Би Ти Ви