Мъжете причиняват далеч по-често тежки катастрофи

Жените са по-добри шофьори от мъжете. Това потвърди шефът на Пътна полиция Антон Антонов в интервю за "Труд".

Защо жените са по-добри шофьори

"Те по-често са участници в леки катастрофи. По-голям процент от загиналите жени са били пътници. Когато шофират - да, ще счупи огледало, фар, ще огъне ламарина, но ще е жива, защото кара по-бавно, заяви Антонов.

"Значително по-голям е процентът на загиналите мъже, които управляват автомобил. Висока скорост, прав участък, самокатастрофирал. При жените това го няма. Дамите са по-добри шофьори, защото спазват правилата", допълни още той.

Автоматизираните средства за контрол на пътищата са решението

Шефът на Пътна полиция коментира още и нуждата от въвеждане на автоматизирани средства за контрол на пътищата.

"Ако искаме да стигнем европейските държави, трябва да насочим усилията си към автоматизираните средства за контрол. Няма как да се назначават повече хора. А и физически спирането отнема 20 минути. Методът на широкообхватния контрол ще продължи да действа, но разчитаме на мобилните камери. Може би грешката при отмяната на действието им беше наша. Не обяснихме достатъчно как работят те. Не е вярно, че може да се манипулират снимки, това няма как да стане", обясни Антонов.

Виж още: Въвеждат три нови пътни знака

Повечето от загиналите в катастрофи - системни нарушители

"Повечето от загиналите в катастрофи са с много сериозна поредица от нарушения. Има и такива, които са били осъждани по два пъти на пробация. Имаше случай наскоро, неправоспособен, два пъти лишаван от свидетелство, пиян, без книжка, качил децата си в колата и убил едното от тях, каза той. 

Целта ни е да контролираме системните нарушители. Тук мобилните камери ще изиграят решаваща роля. Когато те настигне 2-3 пъти глоба, намаляваш скоростта. Когато мобилните камери работеха, това доведе до спад в скоростта с 10 км. След като ги махнаха, се повиши с 10-15 км в час", добави Антонов.