Няма начин да си активен интернет потребител и да не си чул за явлението "Харлем шейк" (Harlem Shake). Но за онези от вас, които някак са пропуснали новия феномен, ще разясним

Всъщност танцът "Харлем шейк" се появява през 1981 г. в нюйоркския квартал Харлем. Тогава G. Dep го включва в клипа си Let's Get It (3:07 минута например).

"Харлем шейк", за който ние разказваме, се превърна в истински мания в интернет и се разпространява в Мрежата с изключителна скорост (нещо като Gangnam Style).

"Харлем шейк" се появи в Youtube в началото на февруари като видео с конкретна концепция, която се преповтаря от всякакви хора.

На 2 февруари 2013 пет тийнейджъри от Австралия под името The Sunny Coast Skate пускат клипа, копиран от видео блогъра Филти Франк, където няколко маскирани души танцуват на парчето от диджей Бауер Harlem Shake.

Обикновено клипът започва с един човек, който танцува сам около 15 секунди, заобиколен от други, които не му обръщат внимание. Когато се се включи и басът, се появява нов кадър с всички, танцуващи в странни костюми, но движенията им нямат нищо общо с оригиналния танц, който споменахме по-горе.

Успехът на "Харлем шейк" се дължи на хипнотизиращата музика, кратките видеа и лесната възможност за копиране, за което ти трябват просто няколко приятели и уеб камера, обясняват "Уошингтън поуст".

На 10 февруари качените клипчета с танца в Youtube стигат 4000 на ден. На 11-и вече 12 000 версии на "Хармем шейк" обикалят мрежата за видео споделяне, събирайки над 44 милиона уникални прегледа. На 15 февруари клиповете са вече над 40 милиона, видени близо 200 милиона пъти. 

Като резултат от манията песента на диджей Бауер стига номер 1 в класацията на iTunes във Великобритания и Австралия. 

Към манията се присъединяват екипите на популярни телевизионни предавания - като вечерното шоу на Джими Фалън:

 ... както и немалко звезди - като рапърът Ти Пейн:

... и модели - Кара, Джордан и Роузи танцуват зад кулисите на ревюто на Topshop Unique eсен-зима 2013/2014

... да не пропуснем и българите - студенти от Американския университет в Благоевград:

... а Азалия Банкс дори направи ремикс: 

Е, къде е твоето видео?