Заглавия от престижни фестивали и претенденти за "Оскар" със специални прожекции в най-големия салон на Киномания 2013 (14 ноември-1 декември)

Седем от 70-те заглавия на Киномания 2013 могат да се гледат и в зала 1 на НДК. Откриването е този четвъртък, 14 ноември, с "Иконом на седем президенти", който разказва за иконом с 34-годишен стаж в Белия дом. Истинската история на Юджийн Алън е екранизирана от режисьора Лий Даниълс ("Прешъс"). Главната роля се изпълнява от носителя на "Оскар" Форест Уитакър, а името на героя е променено на Сесил Гейнс. Партнира му Опра Уинфри.

Фотогалерия: Американските президенти в киното

Не е за изпускане и "Истинският Люин Дейвис" (зала 1, 15 ноември). Новият филм на братята Коен проследява седмица от живота на млад певец, който така и не успява да наложи таланта си. По-рано тази година лентата взе голямата награда на журито в Кан 2013, а актьорският състав включва Оскар Айзък, Кери Мълиган, Джон Гудман, Гарет Хедлънд и Джъстин Тимбърлейк.

Фотогалерия: Певци във филмови роли

"Зад свещника: Моят живот с Либерачи" (зала 1, 16 ноември) събира на екрана като гей двойка отличеният с "Еми 2013" Майкъл Дъглас и Мат Деймън. Филмът на Стивън Содърбърг проследява бурната 6-годишна връзка между ексцентричния пианист Владиу Валентино Либерачи и доста по-младия му любовник Скот Торсън във времена, когато хомосексуализмът е абсолютно табу. Сюжетът се фокусира не толкова върху живота на Либерачи, който е един от най-популярните изпълнители през 60-те и 70-те години на ХХ век, колкото върху противоречивата му личност и сложните отношения между него и партньора му.

Биографична история е и хонконгският "Великият майстор" (зала 1, 17 ноември), който откри Берлинале 2013.

Филмът на Уон Карвай е емоционален разказ за двама майстори на бойните изкуства, които се влюбват един в друг. Мъжът в двойката е Ип Ман - бъдещия учител на Брус Лий, а в главната женска роля е една от най-красивите източни актриси, Жан Зиу.

Фотогалерия: Биографично, от Холивуд

Друг филм за действителна личност - "Принцеса Даяна" (зала 1, 22 ноември) - проследява последните две години от живота на бившата съпруга на принц Чарлз, в която се превъплъщава деликатната Наоми Уотс.

Филмите от Киномания 2013 се показват и в кината "Люмиер", "Одеон", "Евро синема", Дом на киното, а сред специалните прожекции в зала 1 на НДК e и най-новото предложение от Уди Алън - драматичният "Син жасмин" (23 ноември). Ролята на изпаднала в криза дама от нюйоркския хайлайф изпълнява Кейт Бланшет, на която партнират Алек Болдуин, Сали Хоукинс и Питър Сарсгард.

За действителна личност разказва и "Петата власт" на режисьора Бил Кондън, който се основава на книгите "Уикилийкс отвътре" от Даниел Домшайт-Берг и "Уикилийкс" от Дейвид Лий и Дюк Хардинг. Сензационните разкрития на почти милион секретни документа превръща сайта в медия със световно влияние. Филмът, с прожекция в зала 1 на 24 ноември, проследява възхода на основателя му Джулиан Асанж (Бенедикт Къмбърбач) и последвалия разрив с най-доверения му сътрудник. 

Прожекциите от Киномания 2013 в зала 1 на НДК са с начален час 19, а цената на билетите - 10 и 12 лв. (8 лв. за пенсионери и учащи).