Само за последната година доходите в северната ни съседка са се увеличили с над 14%

Румънците са най-често даваната страна като пример за бедност и ниски доходи в европейския печат.  Дори по-често от другата най-бедна страна в обединена Европа - България. Но румънците вече получават с 27% по-високи доходи от българите, показват данните на Евростат, цитирани от Би Ти Ви. 

Само за последната година доходите в северната ни съседка са се увеличили с над 14%, а долната камара на румънския парламент гласува драстично увеличение на заплатите на лекарите и учителите до 2019 година, като лекарските заплати се очаква да се удвоят и да стигнат 5000 лв. за шеф на отделение.

Така румънците убедително печелят битката на честта за предпоследното място за размер на заплатите в 28-членния европейски блок.  И все повече се доближават до централноевропейските страни, докато се откъсват от България.

1419 лв. е средната брутна заплата в 19-милионата страна на север от Дунав към юни 2017 г. срещу 1034 за най-бедния член на ЕС.

След облагане в джоба на румънците влизат чисто 1020 лв., а след данъци заплата у нас е 807 лв.

И в България, и в Румъния най-високи са доходите в IT сектора. Румънците, които работят в сферата на информационните технологии, печелят средно по 3250 лв. преди облагане, срещу 2159 лв. у нас.

Виж още: Къде в ЕС е най-скъпо и къде - най-евтино

Голямата разлика в средните доходи в двете съседки идва от големия брой румънци, заети в индустрията. Работещите в този сектор получават средно по 2600 лв. месечна заплата в Румъния срещу 1647 лв. в България.

Заетите в банковия сектор, пенсионното осигуряване и застраховането в Румъния получават средно 2427 лв. срещу 1612 лв. у нас.

Стартовата заплата на румънски учител е 841 лв. като правителството се ангажира да увеличи възнагражденията на младите учители до 1372 лв. през 2022 г.

Виж още: Къде в ЕС храната е по-евтина, отколкото в България

а начало на кариерата си учителите у нас получават 660 лв. Нашето правителство обеща да вдигне стартовата учителска заплата с 15% още от септември и тя да стане 759 лв. преди облагане с данъци. 

Съществена е разликата в базовото възнаграждението на лекарите у нас и в Румъния - 1956 лв. месечно в Румъния срещу 1000 лв. в България.

Източник: Би Ти Ви