Съдедките на Катар настояват за закриване на телевизионния канал "Ал Джазира", прекъсване на дипломатическите отношения с Иран, затваряне на турската военна база на катарска територия и др.

Блокът от държави, начело със Саудитска Арабия, които прекратиха отношенията си с Катар, излязоха със списък с искания за прекратяване на кризата, настоявайки съседът им от Залива да закрие телевизия "Ал Джазира", да прекъсне дипломатическите си отношения с Иран и да затвори турската военна база на своя територия, съобщава Асошиейтед прес. 

Списъкът е съставен от 13 точки и е предаден на катарците от Кувейт, която играе ролята на посредник в кризата. 

Сред исканията към Катар фигурират прекратяване на всякакви връзки с движението "Мюсюлмански братя" и с други групировки като Хизбула, "Ал Кайда" и "Ислямска държава".

Те настояват също Катар да предаде всички лица, които се издирват от тези четири страни за тероризъм; да спре да финансира екстремистки организации, обявени за терористични от САЩ; и да предостави подробна информация за опозиционните фигури, спонсорирани от него, както изглежда в Саудитска Арабия и другите страни.

В частта за Иран в документа, се посочва, че Катар трябва да затвори дипломатическите си обекти там, да изгони от своя територия всякакви членове на елитния ирански военен Корпус на гвардейците на Ислямската революция и да извършва единствено такава търговия с Техеран, която да е в съответствие с американските санкции.

Според списъка Катар трябва да отказва да натурализира граждани на четирите страни и да изгони такива, които вече се намират на негова територия, като това се определя като мярка, имаща за цел да попречи на катарската намеса във вътрешните им работи.

Държавите още настояват базираният в Доха сателитен телевизионен канал "Ал Джазира" трябва да бъде закрит заедно с всичките му филиали.

По-рано този месец Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн прекратиха връзките си с Катар заради обвинения, че подкрепя тероризма – обвинение, повторено и от президента на САЩ Доналд Тръмп. Сега тези страни дават на Катар десет дни да изпълни всички искания, които включват и изплащане на неуточнена сума като обезщетение.

Ако Доха се съгласи да изпълни исканията, в списъка е казано, че през първата година ще бъде проверявана веднъж месечено, а после през втората - веднъж на тримесечие. За следващите десет години Катар ще бъде подложен на ежегодно наблюдение дали изпълнява исканията.

Източник: Асошиейтед прес