Ролята на Железния човек/Тони Старк през последната година му донесе първото място сред най-високоплатените актьори със 75 млн. долара. Виж още кои холивудски звезди са в Топ 10 с печалба над 30 млн.

Новата класация на сп. "Форбс" обхваща 12-те месеца от юни 2012 - период, през който Робърт Дауни-джуниър влиза на два пъти в костюма на комиксовия герой.

След миналогодишния "Отмъстителите", който вече е номер 3 по приходи за всички времена,  новата му поява в кината тази пролет допълни касовите постъпления от трилогията Iron Man до над 2 млрд. долара.

Видео: "Железният човек-3" - епичен финален трейлър

Също със 75 млн. долара първенецът в класацията на "Форбс" от 2012 г. Том Круз този път се е смъкнал до осмото място в Топ 10, но се надяваме да навакса с "Невъзможна мисия 5".

Втори - изненада! - в актуалната класация е Чанинг Тейтъм с 60 млн. долара.

Въпреки че премиерният му екшън "Белият дом: Под заплаха" се вписва повече в графата с разочарования, най-сексапилният мъж в света спечели доста покрай полуавтобиографичния "Професия: стриптийзьор", който с режисьора Стивън Содърбърг финансират сами, с едва 7 млн. долара бюджет.

Приходите от филма до този момент са над 165 млн., а сега очаква и още - от продължението плюс мюзикъл на Бродуей, бар в Ню Орлиънс и други свързани начинания.

Номер 3 според "Форбс" е Хю Джакман с 55 млн. долара. Съвсем скоро той ще се завърне в кината като Върколака, но междувременно показва как може да се печели и от сериозни роли - като екранизацията на мюзикъла "Клетниците", която при бюджет 61 млн. е изкарал 438 млн.

Джакман обаче е и бизнесмен, припомня списанието. Фирмата му за кафе и чай Laughing Man обаче дарява цялата печалба за благотворителност - благородство, присъщо и на героя му Жан Валжан.

Звездата на очаквания догодина "Трансформърс 4" Марк Уолбърг е на четвърто място в класацията с 52 млн. долара.

Финансовият му успех обаче се дължи не на предстоящите му проекти, а на комедийния хит "Приятелю, Тед" (2012) - с бюджет 50 млн. долара и 11 пъти по-голяма печалба. Дял от нея имат също създателят на филма Сет Макфарлън (гласа на Тед) и изпълнителката на главната женска роля Мила Кунис.

Дуейн Джонсън - Скалата, екшън герой номер 1 напоследък, заема петото място с 46 млн. долара. "Бързи и яростни-6" стана касов хит не само по кината у нас, а тази година го гледахме също в "G.I. Joe: Ответен удар" и "Кръв и пот".

Сега той се снима като Херкулес, а междувременно започна собствено тв риалити - The Hero (Героят), в което предизвиква обикновени хора да вършат героични постъпки.

Десетката на сп. "Форбс" с най-високоплатените актьори допълват Леонардо ДиКаприо (39 млн. долара), Адам Сандлър - 37 млн., заради озвучаването на Дракула в анимацията "Хотел Трансилвания", която при 85 млн. бюджет събра четирикратно по-голяма печалба, - и Том Круз (35 млн., благодарение на приходите, донесени от "Джак Ричър" в чужбина).

На предпоследното място е Дензъл Уошингтън (33 млн.) с ролята на алкохолизиран пилот от гражданската авиация в "Полет", донесла му шеста номинация за "Оскар" в разстояние на 25 години.

Двукратният носител на академичната награда се отказал от по-голям хонорар за сметка на процент от печалбата. Драмата на Робърт Земекис спечели над 160 млн. долара при бюджет 31 млн.

С малко му отстъпва най-възрастният в десетката - 61-годишният Лиъм Нийсън. Неговото 10-о място с 32 млн. долара "Форбс" отдава на участието му в нискобюджетни, но касови филми като "Твърде лично-2" и The Grey (Сивият) - драма за група нефтодобивни работници, които се борят за оцеляване след самолетна катастрофа в дивата пустош на Аляска, преследвани от глутница вълци.