Обичаите, с които човек се сблъсква зад граница, могат да доведат до доста неудобни ситуации

Знаете ли правилата за целувките в различните региони във Франция? По-добре ги научете, преди да пътувате. 

Ето най-странните обичаи в различните държави: 

Целувка за поздрав в Бразилия 

Не само французите приветстват някого с целувка. В Бразилия също се целуват по бузите за здрасти; в някои райони - два, а в други дори три пъти. В Рио де Жанейро например двете целувки се приемат за нормални, в Сао Пауло обаче обичаят е да се разменя само по една. В интернет дори има карта, която показва в кои държави колко целувки са традиция. Когато се срещнат двама мъже обаче, те обичайно не се целуват. 

В Испания се казва "Исус" вместо "Наздраве" 

Извинявате ли се след кихане? А казвате ли на другите "Наздраве"? Етикетът за кихането не е напълно изяснен в България. В Испания обаче е задължително да се каже "Исус" (на испански - "Хесус"), когато някой кихне. Значението е подобно, защото се има предвид Бог да пази кихащия от болести и да му върви на здраве. В допълнение, това предпазва от зло, тъй като в уязвимия момент на кихане устата е отворена и се вярва, че така дяволът може лесно да проникне в тялото. 

В Португалия се чукат с чук по главите за късмет 

Жителите на морския град Порто отбелязват лятното слънцестоене по специален начин: с фестивал в нощта между 23 и 24 юни, когато в Стария град танцуват, слушат музика и хапват традиционните гриловани сардини. Който иска да празнува обаче, не трябва да забравя да носи със себе си задължителния аксесоар: пластмасов шарен чук, с който се чукат един друг по главите за късмет. Преди това се е правело с праз лук. Фестивалът завършва с празнични фойерверки. 

В Полша още съществува целуването на ръка 

В България целувката по ръката вече не е "на мода", а по-скоро се приема като отживелица. В Пошла обаче тя все още е нещо напълно нормално и широко разпространено, особено по официални церемонии. Тя обаче трябва да бъде внимателна, а не да "мляскате" жената по ръката. Целувките, от една страна, са знак на уважение. Добрите приятели се целуват по бузите, като три пъти е стандарт.

В британските пъбове не се оставя бакшиш 

Когато искате да благодарите за доброто обслужване, казвате на бармана: Аnd one for yourself (в превод "И едно за теб"), когато поръчвате. Най-доброто време за посещаване на пъб е около 18 часа. Тогава офис работниците, излизащи за бира след работа, се смесват с туристите. 

В Норвегия завесите са само декорация 

Вечер е интересно по норвежките улици - имаш чувството, че си в летен театър: къщите са ярко осветени, а завесите широко отворени. През прозорците можете да наблюдавате живота в къщата, защото завесите са само за украса. Необичайно е да се спуснат, когато стане тъмно. 

В Китай е позволено мляскането 

Други страни, други обичаи: шумовете по време на хранене не са много възпитани, според българските традиции. В Китай обаче обноските по време на хранене са по-различни от европейската практика. Важно е никога да не си духате носа, когато сте на маса. За тази цел трябва да отидете до тоалетната. Сърбането и мляскането или говоренето с пълна уста обаче не се смятат за проява на невъзпитание. 

В Тайван не се пише с червено мастило 

Червеното мастило има особено значение в Тайван. Там смятат, че писането с химикалка с този цвят носи лош късмет. Ако напишете на някого нещо с червено, му казвате, че не искате да имате повече нищо общо с него. По-рано имената на осъдените на смърт винаги са били писани с червено мастило - неясно защо. Вероятно оттам идва и този обичай. 

В Полша се наричат на малки имена 

В Полша обикновено наричат някого с малкото му име, дори и да е официално. Те самите се представят за господин и госпожа и следва малкото им име, например господин Петър или госпожа Мария. А колкото по-добре опознаят някого, толкова по-често се използват умалителни имена. 

Клечките не се слагат в ориза в Япония 

Който се храни с дървени клечки в Япония, не трябва да ги слага в ориза. Когато някой почине, японците приготвят ориз и поставят клечките вертикално в купата. Следователно това се свързва със смъртта. А никой не иска да мисли за смърт, докато се храни, нали?

Източник: profit.bg