Бившият директор на НДК е обвинен в нецелесъобразно изразходване на 17 млн. лв., предоставени за предстоящото българското председателство на Съвета на ЕС

Бившият директор на НДК Мирослав Боршош е обвинен в нецелево разходване на средства и в безстопанственост. Това съобщиха от прокурорското спецзвено "Антикорупция".

Обвинението е по разследване, образувано през юни по материали от извършена от ДАНС проверка.

Тази сутрин Мирослав Боршош беше призован да се яви в Окръжната прокуратура в София. Той и адвокатката му Даниела Доковска излязоха след около 15 минути.

Боршош е получил обвинение за безстопанствено изразходване на 17 млн. лв., които правителството отпусна на НДК във връзка с предстоящото българското председателство на Съвета на ЕС.

От прокуратурата твърдят, че след като бюджетът на НДК е увеличен със 17 млн. лв., предназначени за преустройството и модернизирането на сградата за нуждите на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., Боршош разпоредил 1 718 243 лв. от тези целеви средства да бъдат изразходвани за други дейности. Така са настъпили вредни последици за държавата в размер на тази сума. 

Виж още: Оли Груева: Само за едно представление на "Квартет" Боршош пръсна 450 хил. лв.

Освен това в хода на разследването било установено, че в периода между 18 септември 2015 г. и 27 септември 2016 г. Мирослав Боршош умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество и от това са последвали значителни вреди за "НДК - КСЦ" ЕАД в размер на 28 399 лв.

На 9 септември 2015 г. Боршош поискал от кабинета служебни коли. В същото време дружеството имало автомобил и микробус. Въпреки това - и преди да изчака решението на Министерския съвет, - Боршош сключил договор при условията на оперативен лизинг за отдаване на автомобил “Лексус ЛС 600“ за срок от 12 месеца, за което са платени 14 199 лв.

После дружеството получило от кабинета служебна кола, но Боршош не прекратил лизинга за лексуса. Освен това на следващата година отново сключил такъв договор.

Виж още: Инженер замества Мирослав Боршош като шеф на НДК

Боршош е на свобода срещу подписка. 

От прокуратурата допълват, че повдигнатите обвинения са начални и работни. Продължавало събирането и анализирането на доказателствата. Били изискани всички договори, сключени от Боршош като директор - над 4000 на брой. Чакал се и докладът на АДФИ.

За разпит ще бъдат извикани министърът за българското председателство Лиляна Павлова, вицепремиерът Томислав Дончев, както и бившите министри Вежди Рашидов и Деница Златева.

Поисках, но не ми бяха представени никакви доказателства, заяви Боршош и допълни, че ще представи позицията си пред временната парламентарна анкетна комисия. 

Той обяви, че застава зад работата си като директор на НДК и че всичко, което е направено, е значимо и по законов път, след като преди дни сам качи призовката си в социалните мрежи:.

Prizovkata na miroslav borshosh kato obvinyaem

Източник: Агенция "Фокус"