Борисов представи пред Меркел и идеята на България за построяване на газов хъб във Варна

Германия ще прати експерти за помощ на България, които ще я съветват за съдебната реформа, енергийните проекти и усвояването на европейски фондове. 

Затова конкретно се договориха българският премиер Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел на днешната си среща в канцлерството в Берлин, информират от пресцентър на Министерски съвет,

"Южен поток"

Двамата обсъдиха "Южен поток" и членството на България в Шенген. Борисов е представил идеята си за построяване на газов хъб във Варна, от който газът да бъде поет от ЕС при създаване на общ енергиен пазар. 

Тази тема обаче ще бъде обсъдена на срещата на ЕС в четвъртък. 

Меркел заяви, че Германия има добър опит с Русия като партньор и е получила уверение от България, че също е партньор, на когото може да се има доверие. 

Компесация за "Южен поток"

Меркел не отговори конкретно дали ще се ангажира с подкрепа за България при предстоящото поемане на финансови щети от прекратяването на "Южен поток". 

Тя спомена само, че са сключени множество договори и най-важното сега е да се разгледа много внимателно юридическата страна на въпроса, която да се реши със спазването на европейските правила.

Усвояването на еврофондовете

Борисов е поискал да се отпусне още една година срок за усвояването на еврофондове от последната бюджетна рамка по подобие на страните от Вишеградската тройка. 

Меркел не се е ангажирала с нищо конкретно, но е обещала на Европейския съвет да подкрепя исканията на България и да види какво може да се постигне. 

Шенген 

Що се отнася до Шенген Берлин и там засега не дава никакви гаранции за бързо решаване на проблема с членството. 

Борисов е изброил всички трудности пред България с бежанската вълна и огромните ресурси, които страната харчи за сигурността на границата. 

Има обещания, че на Европейския съвет през март е възможно да се вдигнат морските и въздушните граници на България и Румъния с Шенген, но Меркел заяви, че дали това ще стане, ще се реши едва през февруари, когато се видят и следващите доклади на механизма за наблюдение на България и Румъния от ЕС. 

Тя посочи, че е видяла решимост в сегашното правителство да се заеме сериозно с проблемите пред страната, най-вече борбата с организираната престъпност.

Виж още: Борисов: Да покажем, че сме единни и можем да си подредим държавата