"Сименс" разработва уникална система, която да помага на водачите

Електромобилите все по-трайно се настаняват на пазара в Европа, Азия и САЩ. Макар този сектор на автомобилопроизводството все още да се развива, расте броят на хората, които си купуват електрически коли. За момента на най-голям интерес те се радват в САЩ, страните от Скандинавския полуостров и държави като Япония и Китай - едни от най-големите икономики, което дава и надежди за стабилно развитие в сектора.

Това личи и от работата на немския технологичен гигнат "Сименс". От компанията работят над иновативна технология, която има за цел да промени изцяло възможностите на електрическите автомобили. Основната идея е електромобилите да бъдат превърнати в подвижни компютри, пише Digital.bg.

Проектът се разработва съвместно с компанията "СтрийтСкутър" и носи името Robust and Reliable Automotive Computing Environment for Future eCars (RACE).

Teхнологията може да управлява електрическите спирачки и ще позволява разработването на допълнителни софтуерни функции и актуализации. Така, подобно на смартфоните и таблетите ни, елетрическите коли ще могат да подобряват и актуализират възможностите си. "Сименс" вече работи по платформа, чрез която да позволи контролирането на всички сензори на бъдещите електрически автомобили от разстояние.

Концепцията на RACE е уникална по рода си и цели пълен комфорт за водача. Идеята на разработчиците е RACE да управлява работата на двигателя, инфотейнмънт системата и всички технологии за следене на пътя.

От компанията вече провеждат изпитания с първия прототип. "Сименс" планира проектът да е готов до декември, когато RACE ще бъде представен на специализирано изложение в Мюнхен.