Продуктите, богати на скорбяла, трябва да се готвят до златисто, а не до образуване на кафеникава коричка

Филийките и картофките трябва да се готвят, докато добият приятно златист цвят, а не до покафеняване, защото тогава отделят химикал, който може да увеличи риска от раково заболязане - пише сайтът webmd.

Акриламидът не се добавя в храната, той е натурален вторичен продукт от готвенето.

"Акриламидът е натурален химически продукт, който се образува, когато определена храна, богата на скорбяла като картофите и останалите кореноплодни растения, се готви" - обяснява професор Гай Попи, главен научен сътрудник към щатската Агенция по хранителните стандарти.

"Когато те се готвят на температура над 120 градуса, те естествено отделят акриламид. Картофеният чипс, кейковете, бисквитите, зърнетите закуски и кафето също имат високи нива на акриламид.

Filiyki

"Нивата на акриламид, който присъстват в днешната ни диета са по-високи от допустимото. Ние предпочитаме тези нива да се намалят, затова в агенцията насърчаваме индустрията да се стреми към намаляване на нивата на акриламид в пакетираните храни. Също така бихме искали да повишим чувствителността на хората и да им помогнем да избегнат повишения риск от ракови заболявания", казва Диан Бенфорд, която води отдела по оценка на риска в Агенцията по хранителни стандарти.

Parzheni kartofki

Ето ги и стъпките, които те препоръчват да направите:

Златното правило за златистото

Когато пържим, печем на тостер или скара храни, богати на скорбяла като картофи, кореноплодни и хляб, трябва да спрем с готвенето, когато те станат златисти.

Четете нимателно инструкциите и не прекалявайте с готвенето на пакетирани замразени храни

Не дръжте в хладилника картофи, които възнамерявате да печете или пържите. Замразяването и охлажданто като цяло повишават нивата на акриламид. Най-добре е суровите картофи да се съхраняват на тъмно, проветриво място на 20 градуса температура.

Хранете се балансирано и разнообразно

Не можем напълно да избегнем консумирането на акриламид с хранат, но можем да се постараем да поддържаме балансирана здравословна диета и да приемаме пет порции сурови зеленчуци или плодове дневно.

Според анализи на Агенцията за хранителните стандарти, понвечето хора не знаят какво представлява акриламидът и опасностите за здравето, свързани с повишената му консумация. 

Източник: WebMD