Игрите достигат до повече хора през смартфоните

Когато чуем за геймъри, най-често си представяме грозновати момчета, които нямат много личен живот, прекарват дните си, затворени в стаята, а единствената им компания е вярната игрална конзола.

Е пригответе се тотално да разбиете този стереотип. Ново проучване на игровите навици във Великобритания показва, че повече от половината фенове на игрите са жени, пише британският в. "Гардиън".

От общо 4000 анкетирани британци, които редовно играят игри, 52% са жени. Това е повишение в сравнение с резултатите от преди три години, когато жените, почитатели на компютърните игри бяха 49%.

Данните показват още, че 27% от потребителите са на възраст над 44 години. За сметка на това децата и тийнейджърите в сървърите на големите игри са едва 22%. Около 69% от населението на Великобритания играе на видеоигри.

Виж още: Какви ще са професиите на бъдещето

Изследването още показва, че смартфоните спомагат за навлизането на геймърството сред нови групи от населението. Така мобилният телефон става предпочитан източник за игри и компютрите и игралните конзоли отстъпват място.

Социолозите са тествали и стереотипа, че представителките на нежния пол се интересуват предимно от масови игри за смартфони. Оказва се обаче, че 47% от жените геймъри са играли компютърни игри през последните шест месеца, 68% са играли онлайн, а 56% са играли на конзола.

Виж още: Обратно в бъдещето през 2030