Онлайн изнудването чрез приложения става все по-често срещано явление

Зловредни приложения със съдържание за възрастни, които тайно ни снимат, а след това ни искат откуп, откри американската компания за интернет сигурност Zscaler, съобщава Би Би Си. 

Конкретното приложение Adult Player предлага на потребители порнографско съдържание. Когато обаче вече е включено, то прави тайно снимки на потребителите с предната камера на смартфона им. След това софтуерът заключва телефона и показва искане за откуп от 500 долара.

Според експерти по сигурността подобни схеми се разрастват все повече и много хора вече са се опарили от подобни приложения. 

Ръст в изнудванията

Доклад на Intel Security от този август показва ръст от 127% спрямо 2014 г. в случаите на искане на откуп след киберизмама, като най-често атакуваните устройства са настолни компютри и лаптопи. 

Според Раж Самани, главен технологичен директор на Intel Security в Европа, една от причините за увеличението е, че това е лесно за изпълнение. 

"Има хора, на които можеш да платиш да правят това вместо теб, а печалбата е наистина добра. Една от засечените от нас престъпни групи беше спечелила повече от 75 хиляди долара за десет седмици", коментира той. 

Виж още: Какви схеми ползват хакерите, за да крадат пари и информация

Adulst Player е вторият пример за порнографско приложение, открито от Zscaler. Програмата не е достъпна в онлайн магазини като Google Play, но може да бъде свалена директно от уебсайт. 

"Приложенията за откуп се използват по-често за компютри, отколкото за телефони, но това може да е начало на тенденция", казва Самани. 

Как да се предпазим

Потребителите, които са свалили Adult Player трябва да превключат устройствата си на "безопасен режим" (Safe Mode). Безопасният режим зарежда само операционната система без приложения на трети страни и дава възможност на хората да изтрият зловредния софтуер, съветва още Самани.

Не изоставайте в информацията - следете Bulevard.bg и в публичния чат във Viber

Източник: Би Би Си, "Фокус"