Около 30% от търговията с нефтени продукти са в сивия сектор

Колко се печели от контрабанда на горива? През 90-те по време на ембаргото над Югославия именно контрабандата превърна някои хора в богаташи за една нощ. И въпреки че тези времена отминаха, сега експерти от бранша оценяват стойността на незаконния пренос на горива на почти 1 млрд. лв. годишно. 

По данни на Министерство на финансите около 30% от търговията с нефтени продукти са в сивия сектор. Загубите за бюджета стигат 700-800 млн. лв. годишно, пише в. "24 часа".

До задълбочаване на проблема води и факта, че редица бензиностанции у нас продават гориво със съмнително качество, за което не се плащат ДДС и акциз, а държавата няма система за контрол на митнически складове.

По данни на НСИ вносът на горива у нас е с 40% пазарен дял в потреблението, а производителите в България осигуряват 60%. Приходите от данъци, събрани от вносители, е 380 хил. лв., а от производителите - над 1,2 млн. лв.

Виж още: България продава едни от най-скъпите горива в ЕС​

Един от проблемите в сектора с търговията на нефтени продукти е двойният стандарт с контрола върху митническите и данъчните складове, откъдето горивото тръгва към пазара. От Българската петролна и газова асоциация от месеци предупреждават за липсата на измервателни уреди в митническите складове, което е предпоставка за внос на контрабандни горива.

Според представители на бранша не е тайна, че танкери с контрабандно гориво зареждат цистерни по тези складове, а държавата не контролира продукцията и не събира данъци и акцизи.

За разлика от митническите складове, откъдето се разпределя контрабандното гориво, данъчните складове се контролират както с електронни уреди, така и с присъствието на митнически служители.

Друг проблем, свързан с контрабандата на горива, идва от Българска акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) към Агенция "Митници". Тя има за цел да следи само данъчните складове, но удобно пропуска митническите складове на вносителите, откъдето минава контрабандата на гориво със съмнително качество.

Виж още: Почти половината бензиностанции у нас предлагат некачествено гориво​

От октомври насам прокуратурата проверява работата на митническата система за събиране на акцизи. Съмненията са, че БАЦИС не регистрира данни за задължени лица или те умишлено са заличавани. По преписката има данни, че сравняването на количества от входно-изходните измервателни уреди не съвпада с декларираните от много търговци.

Източник: "24 часа"