При работа в затворени помещения допустимата температура трябва да е не по-малко от 20-22 градуса

Глоба в размер от 1500 до 15 хил. лв. глоба заплашва работодател, който принуждава служителите си да работят на студено. При работа на открито той е длъжен да се съобразява с опасните климатични условия и да вземе съответните мерки за безопасен труд, съобщава БНТ.

Когато температурите са под нулата, от общинска фирма „Чистота“-Пловдив променят работното време на своите 440 служители, които се трудят навън.

"Тези работници, които са навън, трябва да се прибират във фургоните и в помещенията, които използваме за почивка и да им се дават топли напитки, чай, кафе, вода. Раздали сме зимно облекло", коментира Иван Стоянов – директор на ОП "Чистота" в Пловдив.

При работа в затворени помещения допустимата температура трябва да е не по-малко от 20-22 градуса.

"Всеки сигнал, който се подава, ще бъде проверяван. През всеки зимен период има случаи, в които установяваме разминаване с тези изисквания", коментира инж. Атанас Чернаев - директор на Инспекция по труда в Пловдив.

Правила

Според Наредбата за минималните изисквания на микроклимата на работните места оптималната температура през студения период трябва да бъде между 16 и 23 градуса, а допустимите температури не могат да падат под 13 градуса.

Оптималните се прилагат в климатизирани помещения. Допустимите – в помещения, където поради технически или други причини не е възможно да се осигурят оптималните, като например в производства с голямо топлинно излъчване като леярни цехове.

Виж още: Идеалната температура, за да сме щастливи с половинката​

При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метрологични условия – вятър, висока температура, дъжд, мъгла. Работодателят трябва да прецени доколко неблагоприятните климатични въздействия могат да застрашат живота и здравето на работниците му и да вземе съответните мерки. 

Източник: БНТ