Над 1/3 от работещите не внасят осигуровки за пенсия

Безработицата намалява, но все по-малко хора плащат осигуровки. Това се наблюдава на пазара на труда според  мотивите към проекта за промени в Кодекса на труда, пише в. "Сега". 

Там се посочват няколко основни причини: 

- напускане на големи работодатели от България
- политически и икономически сътресения
- промени в цените на електрическата енергия и горивата
- структурни промени в редица предприятия, формиращи добавена стойност, а също и в държавното управление 
Мотивите са подписани от почти всички парламентарни групи - без "Атака" и независимите. 

Само за девет месеца работещите и осигуряващи се хора, които на практика издържат пенсионната система, са намалели с 219 хил. В проекта се цитира справка на НОИ, според която през 2014 г. осигурени са били 2 165 339 българи. За деветте месеца на миналата година заетите, плащащи осигуровки в НОИ, са били 1 946 339. Безработицата обаче е намаляла от 10,7% към края на 2014 г. на 8,3% към септември миналата година. 

Виж още: Близо 2 млн. българи с по-високи социални осигуровки от 2016 г.​

Растеж на сивата икономика

НОИ отчита заетите, които реално внасят пари за пенсия и другите социални вноски. Данните на Националния статистически институт (НСИ) са доста по-различни и те сочат, че към края на септември заетите са 3 104 700. Това означава, че 1 158 361 българи, или над 1/3 от работещите, не внасят осигуровки за пенсия. При това разминаването в статистиките на двете институции се задълбочава - през 2011 г. например разликата между осигурените в НОИ и заетите според НСИ бе значително по-малка - близо 512 хил. души. 

Тези факти и съпоставки могат да бъдат обяснени с големия дял на сивата икономика, който според различни оценки е между 30% и 40%, и със законодателните "вратички", които позволяват човек да не се осигурява върху някои от доходите си. 

Виж още: Затвор за укриване на осигуровки ​

Вероятно влияе и сривът на доверието в осигурителната система, поради което все повече хора използват всяка възможност да избегнат плащането на осигуровки. Затова и хвалбите на социалното министерство, че заетите у нас са минали за първи път 3 млн. души от кризата насам през 2009 г., не са много уместни. 

Източник: в. "Сега"