Балансиран хранителен режим с намалено съдържание на месо ни предпазва от инфаркт

Месото присъства в менюто на голяма част от населението почти ежедневно. Това обаче не е най-доброто решение за здравето ни. Оказва се, че намаляването на консумацията на месо може да ни доведе до по-дълъг живот.

Повече зеленчуци, по-малко месо

Хранителен режим, богат предимно на плодове и зеленчуци, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Това е заключението на ново проучване, което анализира хранителните навици и начина на живот на повече от 450 хил. европейци на възраст между 35 и 70 години от 10 различни държави.

Изводът от изследването е, че тези, които спазват полувегетарианска диета, в която 70% от храната им идва от растителни източници, имат с 20% по-нисък риск от сърдечни проблеми. Това е в сравнение с тези, които имат по-месоядни диета, в която по-малко от 45% от храната е от растителен произход.

Виж още: Полувегетарианска диета

Никой от участниците в изследването не е страдал от заболявания в началото на експеримента. Изследването продължило цели 12 години, за да се установи с максимална точност как точно храната влияе на здравословното ни състояние.

Ключ в борбата срещу инфаркта

Констатациите доказват ползите от консумацията на растителни продукти като начин за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Препоръчва се 70% от хранителния ви режим да включва плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, нискомаслени млечни продукти, месо без кожа, предимно пилешко, и риба.

Очаква се резултатите да бъдат представени на тазгодишната среща на Американската сърдечна асоциация.

Източник: bgtatko.bg