Какво слагат на масата за празника в Русия, Испания, Грузия, Германия, Мексико, Италия, Гърция

Честта за подготовката на празничната трапеза е в ръцете на домакините, които се стараят да изненадат близки и роднини с разнообразни и вкусни ястия.

За тези, които търсят вдъхновение, foodpanda изброява 10 тематични и нестандартни ястия, които присъстват на великденската трапеза по света.

Виж още: Какво да сложим на трапезата за Великден

1.Русия: Салата от червено цвекло и сирене. Интересна и лесна за приготвяне, изключително полезна и вкусна. В Русия обикновено декорират ястието тематично със символите на Възкресението.

2. Италия: На италианската празнична трапеза винаги присъства изключително вкусният кекс, в чието тесто се добавят ядки и стафиди и се оформя като кръст.

3. Гърция: Тестено изкушение, наподобяващо козунак, с добавена ароматна есенция, краси гръцката трапеза. Около него се нареждат яркочервени боядисани яйца, които символизират кръвта на Христос.

4. Източна Европа: Пухкав, прясно изпечен сладък хляб, белязан със знака на кръста, с който се отбелязва края на Великия пост, е неизменна част от великденската трапеза най-вече за народите от Словения и Хърватия.

5. Испания: Козунакът е традиционно приготвян в някои региони на Испания по време на Страстната седмица. По традиция той прилича на голяма поничка, гарнирана с твърдо сварено яйце.

6. Великобритания: Традиционен хляб, оформен в кръг. Тестеното изделие е присъствало на трапезата им в продължение на стотици години. Към него се добавят още 12 по-малки топки, които символизират апостолите.

7. Мексико: Capirotada е вид ароматно мексиканско тесто, замесено със стафиди, карамфил и сирене. Всяка съставка е символ на страданията Христови.

8. Грузия: На почит в страната е типичната великденска торта, приготвена от крем и блат. Обикновено семействата я носят в църква, за да бъде богословена от свещеник.

9. Германия: Великият четвъртък в Германия е известен като Gründonnerstag, или "Зелен четвъртък". Това е причината на този ден немците да се хранят със зелени на цвят храни.

10. България: На българската трапеза обикновено присъстват печено агнешко, зелена салата, козунак и яйца.

Виж още: Великденско меню, вдъхновено от Странджанския край

Източник: Foodpanda