По Амазонка бушуват пожари. Застрашена е 1/5 от световния кислород. И вече не са достатъчни само призиви и възмущения. Трябват пари, много пари. За да спре изсичането и опожаряването, алармира "Дойче веле"

Амазонските гори са "белите дробове" на света, които произвеждат 1/5 от глобалното количество кислород. А сега тези бели дробове горят. И буквално почерняват - с невероятна бързина. Бразилският президент е обект на международни критики, тъй като с агресивната си реторика насърчава хората да вършат умишлени палежи и отстранява реномирани еколози, ако публикациите им не му харесват.

Критиките със сигурност са основателни. Но дали реториката на Болсонаро наистина е чак толкова изненадваща? Какво друго би могло да се очаква от десен популист като него? Колкото по-разгорещени са споровете, колкото по-голямо е възмущението, толкова по-малко правителството на Бразилия ще е склонно на преговори. А това не е в интерес на световната общност.

Златни мини и язовири, които никнат като гъби след дъжд

Какво смята да направи тя, освен да се възмущава и да пуска послания в "Туитър" с хаштага #PrayForTheAmazon? В момента бушуват пожари, но съсипването на амазонските гори не е започнало от вчера. То неспирно напредва - кога по-бързо, кога по-бавно. При това не става дума само за отвоюването на нови земи за земеделие и животновъдство. От години постоянно расте броят на нелегалните златни мини.

В последно време в района на Амазонка бяха построени и няколко огромни язовира. До 2023 г. броят им ще надхвърли 20 - те са по проекти, одобрени още по времето на левия президент Лула да Силва. Става дума за язовири със съмнителна енергийна ефективност, които обаче ще нанесат сериозни поражения на екосистемата.

Заради строителството им под вода ще останат цели области. От разлагането на богатата биомаса в тези басейни ще се освободят огромни количества метан в атмосферата. А метанът е значително по-вреден за климата от въглеродния двуокис.

Последствията личат отдавна

През 2012 г. в Порто Вельо, столицата на щата Рондония, можеха да се видят последствията от пуснатия в експлоатация язовир на река Мадейра. След издигането на язовирната стена реката заля целия град. А днес, когато в същия този Порто Вельо горят пожари, нито един самолет не може да кацне на място, тъй като пилотите не виждат нищо от дима.

Съсипването на амазонските гори върви отдавна, и то неспирно. Евентуални санкции срещу Бразилия, за каквито говорят Германия и Норвегия, няма да доведат до нищо - те ще предизвикат точно обратен ефект: ако средствата за защита на климата и на тропическите гори бъдат замразени или спрени, това само ще подсили позициите на правителството на Болсонаро и на аграрната индустрия в Бразилия. И ще отслаби позициите на хората и проектите, които са си поставили за цел да опазят горите.

Отпусканите от държавата средства за защита на природата бяха силно съкратени още през 2018 г. Международната общност трябва да отдели много повече пари, ако иска да спаси региона на Амазонка - да създаде глобален фонд с компенсационни плащания, за да се опита да изтика икономическите интереси в региона на заден план.

Конференцията на ООН в Ню Йорк през септември, на която опазването на климата е на първо място в дневния ред, би била подходящ форум за това. Там светът би могъл да покаже дали освен да се възмущава, може и действа, призовава авторката на анализа Ванеса Фишер от "Дойче веле".

Сред първите световноизвестни личности, които откликнаха на проблема, беше и носителят на "Оскар" Леонардо ДиКаприо. Той отдавна подкрепя екокаузи, а сега дари целево 5 млн. долара чрез своята фондация.

Междувременно Болсонаро беше заплашен от френския си колега Еманюел Макрон, че Париж няма да ратифицира търговското споразумение между Европейския съюз и страните от Меркосур (Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай), ако не се сложи край на опожаряването на джунглите по Амазонка.

По време на срещата на лидерите от Г7 в Биариц френският домакин убеди останалите участници да окажат практическа помощ при гасенето и залесяването на Бразилия и останалите държави, засегнати от огнената стихия.

Макрон показа, че знае как трябва да се общува с хора като Болсонаро, прочул се със своята популистка и антидемократична политика. Французинът говори с всички, но твърдо защитава своите принципи и убеждения. А Болсонаро доказа, че принципът за моркова и тоягата действа ефикасно - той бе принуден да отстъпи и да изпрати армията да гаси пожарите, обобщава в друга публикация на "Дойче веле" Барбара Везел.

Виж още: В сезона на горските пожари - какви правила да спазваме

Близо 45 хил. военнослужещи са дислоцирани в седем щата по молба на местните власти, за да се борят не само с огнената стихия, но и с умишлените палежи в амазонската джунгла.

Бразилия обаче реагира сдържано на новината за отпуснатата помощ от Г7 в размер на 22 млн. долара. Първоначално управляващите в латиноамериканската държава отказаха крупната сума, като заявиха, че тези пари били по-необходими за залесяване на Европа.

От президентския екип дори иронизираха Елисейския дворец, че не са могли да предотвратят пожар в паметник на световното културно наследство, какъвто е катедралата "Нотр дам" в Париж.

Самият Болсонаро по-рано коментира загрижеността на Запада като прикрита заплаха за суверенитета на страната му, която за тях била колония или "ничия земя". Тази седмица той постави и условие, че ще приеме помощта, ако от Париж му се извинят, задето го нарекли "лъжец". Губернаторите на засегнатите щати обаче го принудиха да омекоти позицията си.  

По данни от НАСА и бразилската сателитна агенция към 27 август само в бразилската територия по поречието на Амазонка горят над 1750 пожара, от началото на годината броят им е близо 75 хил., а ръстът на огнищата спрямо миналата година е над 80%. Според анализа на Би Би Си за този бум допринасят и отскоро намалените санкции за престъпления против околната среда. 

Източник: Българската редакция на "Дойче веле", Би Би Си